Урочисте відкриття меморіальної дошки присвяченої 100-літтю від дня народження Леонарда Бернстайна.

20 листопада о 10:00 по вул. Симона Петлюри, 13 відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки присвяченої 100-літтю від дня народження Леонарда Бернстайна. Пам`ять про «батька мюзиклів» повертається до нашого міста.

Історія:

Легендарний композитор Леонард Бернстайн, особистість світового масштабу, почесний громадянин Відня, має коріння з Рівного, адже саме в Рівному мешкали батьки та родина генія, відомого в усьому світі.

Дженні (Парна) Рєзнік та Самуель Йозеф Бернстайн ще до Першої світової емігрували до США, у штат Массачусетс, де 25 серпня 1918 року у них народився син.

Хтозна, якби не ця життєва подія, Леонард не став би батьком Бродвейських мюзиклів, головним диригентом Нью-Йоркської філармонії, не диригував багатьма провідними оркестрами світу і не надихав би багатьох світових музикантів глибиною і гумором своєї музики.

Дивно, але він робив все це найкращим чином. Хоча Семуель Бернстайн займався продажем косметики та перукарського приладдя, тому сподівався, що син продовжить його бізнес.

Всі плани батька зіпсувало старе піаніно, яке тітка Леонарда залишила в родині, переїжджаючи в інший штат. 10-річний хлопчик спробував щось зіграти на ньому і зрозумів, що може підібрати мелодії на слух.

Яскрава зовнішність, харизма і шалений темперамент молодого диригента з першого виступу завоювали серця цінителів музики. Ще до того, як він очолив Нью-Йоркський філармонічний оркестр, Леонард Бернстайн став першим американським диригентом, запрошеним в театр Ла Скала. Згодом Бернстайн виступав з кращими оркестрами Європи, до яких до нього не був допущений жоден диригент з США.

Композиторську славу йому принесли мюзикли, серед яких «Вестсайдська історія стала найвідомішою. Сучасна американська версія «Ромео та Джульєтти» після виходу на екрани фільму із Наталі Вуд у головній ролі набула статусу культової та здобула 10 Оскарів.

У 2010 році, за результатами опитування сучасних диригентів, журнал BBC Music Magazine обрав двадцятку найбільших диригентів усіх часів, в якій Бернстайн посів друге місце.

Бернстайн увійшов в історію як видатний інтерпретатор Бетховена, Шумана, Малера і Брамса. До останніх днів життя він продовжував диригувати і писати музику. Його останній виступ відбувся за два місяці до смерті - 19 серпня 1990 році з Бостонського симфонічного оркестру. 9 жовтня цього року Леонард Бернстайн оголосив про завершення кар'єри, а через п'ять днів помер від серцевого нападу.

Великому музиканту було 72 роки. Він похований в Нью-Йорку з диригентською паличкою в руці і партитурою П'ятої симфонії улюбленого Густава Малера біля серця.

Цьогоріч США святкує 100-річчя видатного американського композитора.