16 листопада відзначається народне свято Анна Холодна, а церква згадує святу княжну Анну Всеволодівну. Дізнайтеся прикмети свята та історію життя преподобної княжни Анни.

Свята преподобна княжна Анна (Янка) народилася в другій половині 11 століття. Анна Всеволодівна була сестрою великого князя Володимира Мономаха. Батьками Анни (Янки) були великий князь Київський Всеволод Ярославич і грецька царівна Марія (дочка Костянтина Мономаха).

Княжна Анна 26 років прожила в пості, смиренні і молитві, за суворими чернечим правилам, вона подавала приклад іншим жінкам, приваблювала в свою обитель безліч черниць, в 1106 році її приклад наслідувала сестра Ганни княжна Євпраксія, теж прийняла чернецтво.

Що таке вінець безшлюбності і як від нього позбутися

Історики вважають Анну-Янку першою вчителькою, яка поставила перед собою мету дати різнобічну освіту юним дівчатам - по грамоті, історії, рукоділля.

Народні традиції та прикмети 16 листопада.

- У народі 16 листопада називають Анна Холодна, так як в ці дні наступали справжні холоди, зима в повну силу приймалася за свої права.

- Жінки бралися за рукоділля з цього дня, присвячуючи довгі зимові вечори цьому заняттю - пряли пряжу, ткали, вишивали.

- 16 листопада уважно спостерігали за погодою, звертаючи увагу на прикмети. «Анна без снігу - не чекай хліба», «Анна холодна - осінь голодна».

- За народними прикметами на Анну нечиста сила підглядала потайки за людьми, щоб їм нашкодити, тому вважалося цей день краще пересидіти вдома і не вирушати в далеку дорогу.

Традиційно на Анну Холодну готували таке частування: на мороз виносили молоко з ягодами, а коли воно застигало, кололи його на дрібні порції і подавали з млинцями. Особливо любили такі ласощі дітлахи. Можна вважати, що це було прототипом сучасного морозива.

Згідно з народними прикметами, дитина, що народилася 16 листопада буде мати "золоті руки".

Прикмети кажуть про те, що сни на Анну віщі.