Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти. Це підтверджує ситуація в Україні: з початку 2018 року кір діагностували у понад 30 тисяч людей.

Як передається кір

Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки. В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби.



pic

Основні симптоми кору:

сильний головний біль,

слабкість,

підвищення температури тіла до 40 градусів,

втрата апетиту,

нежить,

сухий і сильний кашель,

почервоніння і набряк горла,

збільшення лімфовузлів,

запалення слизової оболонки очей,

висип по тілу.

Лікування кору

pic

Якщо кір проходить без ускладнень – його лікують в домашніх умовах під наглядом лікаря. Та якщо хвороба протікає важко і дає ускладнення, лікування кору проводять в лікарні. Дорослих переважно госпіталізують. Ліків від кору немає – хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу з симптомами кору і підвищення імунітету. Висип також не лікують. Спочатку тіло має покритись цятками повністю, і згодом висип зникне.

Хворим на кір дають:

підвищену доза вітамінів А і С;

препарати для зниження температури;

таблетки або сиропи від кашлю;

антигістамінні препарати;

краплі від нежитю;

мазі і краплі від запалення очей;

у рідкісних випадках антибіотики.

Профілактика кору

Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи.Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію від кору до 35 років.