15 листопада о 14:00, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація книги Олега Разиграєва «По обидва боки фронту».

Книга «По обидва боки фронту» присвячена діяльності громадських організацій на Волині в роки Першої світової війни. Таку назву автор обрав недарма, адже в 1914–1918 рр. ці землі опинялися почергово під владою сторін, що воювали, – Російської та Австро-Угорської імперій.

Першій світовій війні присвячено чимало історичних праць, проте про події Великої війни саме на території України – і Волині зокрема – публікацій обмаль. Ще менше розвідок, у яких висвітлена соціальна історія, долі звичайних людей, які потрапили у вир цієї визначальної для Європи і всього світу події. Власне оцій малодослідженій ділянці присвячена книга Олега Разиграєва. Дані довелося збирати буквально по крихтах у десяти архівах, два з яких – польські. Проте робота була варта затрачених на неї зусиль: багато джерельних даних у книзі «По обидва боки фронти» опубліковано вперше. Як зізнався сам автор, спочатку він планував написати лише невелику статтю, проте дослідження настільки його захопили, що стаття поступово перетворилася на об’ємну книгу. Окремої згадки заслуговують ілюстрації, яких у книжці багато; деякі матеріали теж оприлюднено вперше.

Про актуальність і потрібність книги можна сказати словами автора із його вступної промови: «Війна – це не тільки виживання, вбивства, жертви, військові дії, це ще й сплеск громадського активізму. І тут можна провести паралелі із ситуацією на сході України, яка теж почалася в 14-му році: волонтерство, діяльність стихійно організованих громадських організацій чітко перегукуються із подіями Першої світової війни. І ще один момент: війна стала чинником пробудження національної свідомості».