Кальян рекламують як здорову альтернативу сигаретам. Та чи справді це так?

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, яке провели торік, 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну.

Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводили у вересні 2018 року, показало, що майже половина молоді 14–34 років, яка нині не курить, пробувала курити кальяни.

Міністерство охорони здоров'я спільно з Центром громадського здоров’я та громадською організацією "Життя" розпочали інформаційну кампанію про небезпеку куріння кальяну.

В МОЗ наголошують, кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше ніж сигаретний.

Крім того зазначають, дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

Про шкоду кальянів говорять не лише українські медики.

Нещодавно, вчені з Каліфорнійського університету провели дослідження, щоб з'ясувати вплив такого виду куріння на людину.

У ньому участь взяли 48 здорових молодих людей, які не палять сигарети, пише NCBI.

Вчені виміряли частоту серцевих скорочень учасників експерименту, периферичний і центральний артеріальний тиск, показник артеріальної жорсткості, індекс збільшення аорти, рівень нікотину у крові та оксиду вуглецю до і після куріння кальяну.

Як з'ясувалося, куріння кальяну підвищує частоту серцебиття на 16 ударів в хвилину, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти, що призводить до гострої артеріальної жорсткості.

Зокрема, під час куріння кальяну артеріальна жорсткість збільшується більше, ніж під час куріння сигарет.

Усе це спричиняє підвищена концентрація нікотину в крові.

В Україні курити кальяни у громадських місцях, включно із кафе та ресторанами, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.