5 листопада, у столиці Чехії на кілька годин було затримано народного депутата України від Радикальної партії Андрія Лозового.

Про це повідомив лідер радикальної партії Олег Ляшко на своїй сторінці у соціальній мережі.

За його словами, Андрій Лозовий саме купляв подарунок для рідних в аеропорту Праги, коли у нього виявили фальшиві євро. Крім того, лідер радикалів заявив, що такі купюри опинились у Лозового, коли той обміняв їх в одному із київських обмінників.

Згодом, Андрій Лозовий повідомив на своїй сторінці у фейсбук про своє звільнення.

"Зняли з літака. як в кіно. Завезли у найближчий відділок. 8 годин тримали там. Але, зрештою, розібралися, що я не скоїв злочин, а навпаки - став жертвою шахраїв, тому в провадженні чеської поліції я проходжу як потерпілий", - написав нардеп у Facebook.

Полковник з управління чеської поліції Катерина Рендлова прокоментувала цю ситуацію Катерина Рендлова:

"5 листопада о 13:30 годин, поліція отримала інформацію, що в одному з магазинів транзитної зони виявлено невідомого, який розрахувався фальшивими євро. Поліцейські прибули на місце і виявили, що незнайомець намагався заплатити 440 євро. Продавчиня магазину розказала, що провела перевірку банкнот спеціальним приладом та виявила, що вони фальшиві. Коли вона сумнівалася в оригінальності банкнот, іноземець раптово покинув магазин.

На підставі опису іноземця поліція почала пошук, який був успішним. Поліції вдалося відстежити рух іноземця та через кілька хвилин він був затриманий вже на борту літака, який був готовий вилетіти до Києва. Іноземець надав поліції два посвідчення особи, одним з яких був дипломатичний паспорт України. Він також заявив, що є членом українського парламенту, і сказав аби про його затримання повідомили українське посольство.

Поліція негайно підтвердила факт того, що в Чеській Республіці особа має дипломатичні привілеї чи імунітети. Міністерство закордонних справ спростувало інформацію про дипломатичну недоторканість. Іноземець пояснив, що не знав факт того, що гроші фальшиві. За його словами, він обміняв їх в Україні через свого помічника.

Провівши слідчі дії у присутності перекладача, поліція передала матеріали прокурору. Прокурор, після вивчення матеріалів, вирішив відпустити іноземця.

Поліція з питань іноземців передала матеріали справи празькій поліції для подальшого розслідування."