У ході складних перемовин Кабміну вдалося максимально послабити вимоги МВФ для отримання критично важливо для України траншу. Замість 60%, як це вимагали міжнародні кредитори - газ для населення зросте в ціні на 23,5%. Керівник уряду Володимир Гройсман запевнив, що держава подбає про громадян, аби здорожчання газу не стало вкрай болісним для найбільш незахищенних верств.

Всесвітня фінансова установа вимагала від уряду підвищення ціни газу для населення країни до рівня вартості блакитного палива для промисловості. Представники МВФ відкидали численні компромісні варіанти українських урядовців й намагалися домогтися підвищення вартості на 60%, до 11000 гривень за тисячу кубометрів. За таких умов у середньому у квитанціях для кожної родини Рівне нщини цифри збільшилися би на 1000-1500 грн.

Однак уряду таки вдалося домогтися найбільш прийнятного варіанту – підвищення вартості газу лише на 23,5% (із 1 листопада 2018 року ціна складатиме 8 550 грн за 1 000 куб. м.), а також уникнення дефолту для України.

– Уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках (за 7 років – 45 млрд. доларів!). Якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами, змушена буде оголосити дефолт. Гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки щонайменше 50 грн/$. Різке збільшення рівня інфляції, стрімке подорожчання всіх товарів. Заморожування зарплат і пенсій. Зростання безробіття, – пояснює народний депутат України Геннадій Ткачук якої складної ситуації вдалося уникнути нашій країні.

Заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта також звертає увагу, що урядовцям вдалося убезпечити нас від важких наслідків провалу перемовин із МВФ.

– Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників зокрема), або – дефолт. Транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян. Вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів, – переконаний Павло Кухта.

На думку експертів, підвищення ціни – це вимушений крок, який дасть змогу країні розвиватися надалі. Співпраця з МВФ зміцнить економічне зростання України, яке спостерігається останні 2,5 року. В Україні продовжаться розпочаті реформи, які зроблять нашу державу економічно сильнішою й енергетично самодостатньою.

Оскільки підвищення вартості газу було очікуваним (питання було лише у відсотках – на щастя, вдалося максимально мінімізувати зростання ціни), Уряд підготував програми захисту українців. Зокрема, буде посилено соціальний захист людей та розширено програми утеплення будинків.

– Держава захистить тих, хто потребує її допомоги - малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям, – запевняє Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Підвищення вартості газу омине тих, хто оформив субсидію. Оформлена раніше допомога буде перераховуютися і переоформлювпиися автоматично. Задля посилення соціального захисту людей уряд запровадив декілька змін до порядку призначення субсидій.

Допомога призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок. Також на підтримку держави можуть розраховувати безробітні – потрібно лише зареєструватися в центрі зайнятості.

Субсидії будуть нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї. Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%). Підтримку зможуть одержати і родини заробітчан, котрим достатньо сплачувати ЄСВ у тій країні, де вони працюють, й нададуть відповідне підтвердження. До сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Окрім цього уряд має намір продовжити дію програми "теплих кредитів"на наступний рік. Також з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн. Енергоефективні домогосподарства одержують у декілька разів менші цифри у квитанціях. Отож допомогою матимуть змогу скористатися близько 150 тисяч українських родин.

До всього уряд вирішив майже всі прибутки «Нафтогазу» акумулювати у держбюджеті.

– Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК «Нафтогаз» буде повернуто в бюджет, а з бюджету - на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо, – сказав Володимир Гройсман.

Загалом, єдина реальна можливість в майбутньому знизити ціни на газ – це відмовитися від дорогого імпортного газу, але це можливо тільки після збільшення видобутку українського газу. І над цим уряд уже працює.