Бактерії здатні впливати на харчові уподобання господаря, змушуючи вживати продукти, які сприяють їх росту і розмноження. Деякі бактерії люблять жир, деякі - цукор, а за їх переваги доводиться розплачуватися господареві. Як нам домогтися, щоб бактерії працювали на нас, покращуючи самопочуття і роблячи нас реально щасливими? Найпростіший спосіб оптимізувати мікробіом – за допомогою харчування.

Нормалізація мікрофлори кишечника

Різноманітність

Вживання широкого асортименту різних продуктів, особливо рослинних, забезпечить максимальну диверсифікацію кишкових бактерій.Найкраще налягати на продукти з харчовими волокнами. Причому чим більше інгредієнтів буде в стравах на твоєму столі, тим краще.

pic

Свіжі овочі та фрукти

Збільш споживання свіжих овочів і фруктів, щоб оптимізувати споживання клітковини і забезпечити різноманітність бактерій.

У зелених листових овочах міститься певний вид цукру, який живить корисні кишкові бактерії, що, в свою чергу, допомагає витіснити шкідливі мікроби. Цей цукор - сульфохіновоза (СХ), проводиться рослинами в процесі фотосинтезу.Деякі мікроби в кишечнику спеціалізуються на ферментації розчинних волокон з фруктів і овочів, а побічні продукти цієї ферментації допомагають живити клітини, що вистилають товсту кишку.

pic

Ферментовані продукти

Їж ферментовані продукти - останні наукові дані доводять, що вони багаті корисними бактеріями, які добре приживаються в кишечнику.До таких продуктів відносяться мочені яблука, квашена капуста, кимчи (корейська закуска із квашених овочів), японські соєві боби натто.

pic

Пребіотичні продукти

Бактерії живуть в самій нижній частині нашої травної системи - в товстому кишечнику. До цього їжа проходить через інші відділи, перетравлюється, і тільки те, що залишається неперетравленим, дістається бактеріям.

І найбільше їжі для бактерій в цьому сенсі дають речовини-полісахариди, ми їх також називаємо пребіотиками. До них відносяться стійкі крохмалі, виявлені в незрілих бананах, папайї та манго, а також насіння, картопляний крохмаль, борошно з коричневого рису і локшина шіратакі.

pic

Добавки з клітковиною

Подумай про прийом добавок з клітковиною. Щоб клітковина принесла користь для здоров'я, її потрібно вживати в кількості 25-50 г на 1 000 споживаних калорій.Якщо ти не отримуєш досить клітковини з харчуванням, подумай про те, щоб приймати органічне лушпиння насіння подорожника, льону або насіння Чіа.

pic

Продукти, багаті на поліфеноли

Їж продукти, багаті на поліфеноли. Як і пребіотики, поліфеноли допомагають живити корисні кишкові бактерії. До багатих джерел відносяться какао (чорний шоколад), шкірка ягід винограду, чай матчу, цибуля, чорниця, брокколі і насіння граната.

pic

Високоякісні добавки - пробіотики

Приймай високоякісні харчові добавки - пробіотики. Щоб вони були якісними та ефективними, пошукай добавки, штами бактерій, які здатні вижити в шлунковому соку і жовчі, щоб потрапити в кишечник в достатній кількості.

pic

Для хорошої роботи кишечнику необхідно різноманітне і повноцінне харчування.