Чани - особливий вид гарячих ванн з водою, яка підігрівається на вогні. Приймати таку "ванну" можна на відкритому повітрі цілий рік.

Втекти від хаосу великого міста та скупатись на свіжому повітрі в чані з теплою джерельною водою, милуючись при цьому гірськими краєвидами - все це про купання у карпатських чанах.

Сама процедура купання нагадує сюжет з народних казок - аби омолодитись достатньо лише зануритись в котел з "киплячою" водою.

Звичайно, вода в справжніх чанах не "кипить", а підігрівається до температури 40–45 градусів. Вогонь під котлом - справжній. Проте, аби не обпектись об дно чану - туди кладуть річкові камені.

Ми вирішили зробити свій ТОП, та оглянути місця в Карпатах, де пропонують відпочинок у чанах. Кожне місце, яке ми обрали, особливе по-своєму, в кожного свої традиції та технологія приготування "карпатських джакузі".

Міні-готель “Жива Вода”. Чан з джерельною водою та виходом до гірської річки.

В тихому та мальовничому місці на березі річки Прут розкинулись дерев'яні будиночки комплексу "Жива Вода". Комплекс включає в себе: два дерев'яних будинки на 13 номерів, їдальню, терасу та російську лазню на дровах.



pic

Двомісний номер оснащений двоспальним ліжком, телевізором, індивідуальним санвузлом, а у деяких номерах є свій балкон. Крім двомісного номера в міні-готелі є два номери з декількома кімнатами: вітальнею, спальнею та окремим санвузлом.

Харчування в комплексі передбачається за бажанням гостя. Також у вартість включено паркінг та прибирання кімнати. Вільний час ви можете провести за грою в бадмінтон, замовити індивідуальну або групову екскурсію та взяти на прокат гірськолижне спорядження.

Проте головною родзинкою міні-готелю є цілющий чан.



pic



pic

Для “карпатського джакузі” використовують джерельну воду, що чудово сприяє загальному покращенню самопочуття, поліпшує кровообіг, імунітет, здійснює терапевтичний вплив на шкіру та суглоби, регулює артеріальний тиск.



pic

За рахунок високої температури, через пори шкіри краще проникають цілющі компоненти, що містяться у воді, ефективніше виводяться із організму токсини та шлаки.



pic

Після розслабляючої процедури можна одразу зануритись у води гірської річки Прут, яка протікає всього за кілька метрів від чану. Такі контрастні водні процедури "тепло-холод" позитивно вплинуть на судини та шкіру; нормалізують роботу вен, судин, відновлюють нормальний кровообіг.



pic

Розташування: Івано-Франківська область, м. Яремче, вул. Свободи, 298

Контакти: Тел.: +38 (03422) 3-03-10, +38 (095) 326-88-96, +38 (050) 433-61-81

Лікувальні чани у приватній садибі “Хата у Румуна”

У селі Татарів, що за 11 км від курорту Буковель знаходиться садиба «Хата у румуна».



pic

За відгуками туристів, тут дуже привітні господарі, які організовують своїм гостям купання в чанах з цілющих трав та контрастним басейном. Поруч річка та ліс, так що цілющий ефект молодильного чана посилюється чистим повітрям.

Користь від таких процедур не підлягає сумніву. За рахунок маси та спеціально розрахованої форми чану тепло, яке накопичується при підігріві води, передається організму рівномірно і проникає вглиб тіла, прогріваючи внутрішні органи, підсилюючи загальний ефект від купання в карпатській воді з сірководневими або хвойними добавками



pic

Завдяки воді, якою наповнюється чан, можна забути про стреси, позбутися втоми, депресії, безсоння та інших нервових розладів. Крім того, поліпшується робота опорно-рухового апарату, оздоровлюються вени, судини, відновлюється нормальний кровообіг. Медики помітили, що регулярне відвідування чана значно знижує ризик простудних захворювань.



pic

Вискочивши з чана можна зануритися в ставок, а потім довершити задоволення чашкою духмяного карпатського чаю.

Розташування: У селі Татарів, 17 км від м. Яремче та 11 км від Буковелю, на березі річки Піги, Івано-Франківська область.

Контакти: +38 (097) 942-74-17 Аня; +38 (096) 137-36-01 Іван; +38 (096) 657-78-97 будинок номер 4.

Сауна-чан в котеджному комплексі “Магурка”

“Магурка” – відпочинковий комплекс в українських Карпатах з гірським кліматом та чистим повітрям, що допоможе позбутися стресу, негативних думок та налаштує Вас на позитивні емоції.

Гості можуть розміститися у 5 будиночках. Номерний фонд розрахований, як на окремих осіб, так і на великі компанії. Всього комплекс може прийняти 75 гостей. На території є штучно створене озеро з ексклюзивним мостиком, доглянутий газон, квітники, альтанки та дерев'яні гойдалки.

Для охочих оздоровитися на території закладу є лазня з кімнатою відпочинку та басейн. Комплекс "Магурка" попіклувався і про батьків, які приїхали на відпочинок з дітьми. Для малечі тут передбачений спеціально-оснащений дитячий майданчик.



pic

Чани наповнюють мінеральною сірко-водневою водою та нагрівають до 45 градусів. Особливо вартує відвідати “Магурку” взимку, можна сидіти в гарячому чані та насолоджуватись видом на засніжені Карпати.



pic

Купання в чані з мінеральною водою насиченою сірководнем, стимулює імунну систему, покращує діяльність опорно-рухового апарату і надає шкірі пружність.

Великий металевий казан, що вміщає у себе 4-6 осіб, розташований у затишному куточку подвір’я під відкритим небом.



pic

Завдяки високій температурі, через пори проникають цілющі компоненти мінеральної води, виводяться з організму шлаки і токсини, шкіра стає гладкою і пружною.

Поряд є басейн з крижаною водою, де можна освіжитися після купання в чані. Після шаленого темпу в місті, це є ідеальний релакс як для тіла, так і для душі.

Розташування: Івано-Франківська обл., смт. Верховина, вул. Чорновола 2а, котеджний комплекс “Магурка”

Контакти: +38 (067) 125-30-46; сайт котеджного комплексу «Магурка»

Гарячі чани у гостинному дворі “Оберіг”

Готель “Оберіг” розташований за 900 метрів від траси Татарів-Верховина.

pic

До садиби веде асфальтований під’їзд, який у вечірній час освітлюється. До центру селища можна дійти за 10-15 хвилин, до лісу – за 5 хвилин.

pic

Комплекс пропонує кілька видів чанних процедур, а саме: з натуральним хвойним екстрактом, з карпатськими травами та з лісовими ягодами. Завдяки джерельній воді та травам Ви забудете про усі стреси, втому та депресії.

Купання в чані потрібно чергувати з зануренням у холодну воду в дерев'яній бочці або водоймі. Перепад температур позитивно діє на організм людини і омолоджує шкіру, і ефект значно посилюється. Бажаний час сеансу – 40 хвилин.

pic

Ви отримаєте незабутні враження від такої купелі,хороший настрій Вам гарантований.

pic

І поки Ви, зручно влаштувавшись в чані, вдихаєте цілющі аромати, що долинають від води та змішуються з чистим заміським повітрям, Вам будуть раді запропонувати горнятко запашного трав`яного чаю. Це остаточно допоможе звільнити Ваші думки від щоденних клопотів та повсякденної рутини.

Розташування: смт. Ворохта, Івано-Франківська область.

Сайт: Готель «Оберіг»

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проект Audience Understanding and Digital Support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.