Опеньки - одні з найулюбленіших і популярних грибів, свою назву вони отримали через місця зростання. Примітно і те, що це гриби - «сімейники», тобто вони ростуть не поодинці, а цілими колоніями, біля одного пенька можна відразу набрати ціле козуб грибів. Важливо і те, що опеньки володіють багатьма корисними властивостями і є дуже поживною та цінної їжею

Чим корисні опеньки?

pic

Свіжі гриби опеньки - хороше джерело білка і вітамінів. При цьому вони не перевантажені калоріями. Ось чому їх включають в раціон вегетаріанці і худнуть. Опеньки містять воду і білки, які добре засвоюється організмом, до речі в сухих грибах білка більше ніж в яловичині в 2 рази, так само в них присутні моно- і дисахариди, клітковина. Так само вони містять вітамін В2, С, Е, РР, магній, натрій, калій і залізо. Опеньки малокалорійні (22 кКал) і служать прекрасним доповненням під час дієт. Опеньків рекомендують вживати при золотистому стафілококу та кишковій паличці, вони також благотворно впливають на функціонування щитовидної залози. Так само в опеньках міститься маса протиракових речовин. Деякі вважають, що опеньки зібрані восени, мають проносну властивість. Сучасні вчені Англії, США, Чехо-Словаччини, Болгарії, Індії, Японії та інших країн з'ясували, що витяжки з багатьох грибів, починаючи від печериці та сірої говорушки і закінчуючи хибним опеньком і мухомором, мають широкий діапазон лікувальної дії. Одні є бактерицидами при туберкульозі і гнійних інфекціях, інші надають лікувальну дію при алкоголізмі і раку. В народній медицині опеньки застосовуються як природні антибіотики. За допомогою спиртового настою виводять бородавки.

Опеньки, як і інші гриби, дріжджі, водорості і лишайники, містять бета-глюкан - цукру, що входять до складу ліків. Ці сполуки перешкоджають розвитку ракових пухлин, цукрового діабету, гіпертонії і атеросклерозу. Медики рекомендують їх для боротьби зі стафілококом і кишковою паличкою.

Протипоказання і можливі наслідки

pic

Опеньки - умовно-їстівні гриби. Вони здатні викликати отруєння. Ці гриби, особливо в смаженому і маринованому вигляді, - популярна закуска на всьому пострадянському просторі. Але в Європі до них не так прихильні. Надто вже часто вони викликають розлад шлунка і діарею.

Опеньки протипоказані особам:

• що мають проблеми з травленням;

• мають ниркову недостатність;

• категорично дітям до 5 років, а після 5 - обмежено;

• жінкам в процесі виношування дитини і в період лактації;

• особам з патологіями серця, гіпертонікам.

Безумовний мінус цих дарів лісу: вони накопичують солі важких металів, які не зникають в процесі обробки.

Безконтрольне вживання опеньків може привести до панкреатиту, ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту, запалень підшлункової залози.