The Mann-Hugg Blues Brothers (такою було перша назва коллектива) утворились у Лондоні у грудні 1962 року і опинились в епіцентрі клубної блюз-революції поруч з майбутніми конкурентами, The Rolling Stones и The Yardbirds.

У році 1963 група спростила назву до Manfred Mann і випустила досить успішний сингл „Why Should We Not?» Перші успіхи до групи Manfred Mann прийшли у 1964 році, коли сингл «5-4-3-2-1» (записаний за замовленням телепрограми «Ready Steady Go!», яка шукала собі нову звукову заставку), піднявся у Британії до 5-го місця.

Невдовзі бас-гітариста Дейва Річмонда замінив Том МакГіннес. Група примножила успіх двома наступними синглами: «Hubble Bubble (Toil And Trouble)» і «Do Wah Diddy Diddy» (кавер-версія пісні групи The Exciters).

Другий очолив хіт-паради Англії та Сполучених Штатів. В міру підсилення своїх чарт-позицій Manfred Mann віддалялись від блюзового звучання: тепер вони грали поп-рок з соул-присмаком. Після успіху сингла «If You Gotta Go, Go Now», вокаліст Пол Джонс оголосив своє рішення - почати сольну кар’єру.

Незабаром він став відомим актором: кінофільм «Privilege» 1967 року режисера Пітера Воткінса за участю музиканта вважається культовою класикою. У 1971 році Manfred Mann кардинально змінив концепцію групи а разом із нею і назву на Manfred Mann’ Earth Band