Вчора, 30 вересня, понад 80 жителів міста Рівне закликали відмовитись від використання тварин у цирку та їх убивства заради хутра.

Акція стартувала біля Покровського Собору в центрі Рівного, потім активісти пройшли маршем по Соборній вулиці до майдану Незалежності.



pic

Багато активістів прийшли на марш зі своїми домашніми вихованцями. Учасники акції пройшли центральними вулицями обласного центру тримаючи плакати «Україна – гуманна країна», «Порятунок слабких – справа сильних», «Тварини не клоуни», «Хутро – криваве жлобство».



pic

Заборона хутряних ферм – це не єдина вимога всеукраїнського маршу за права тварин. Активісти також виступають проти експлуатації тварин для жебракування, фотопослуг і взагалі контактних зоопарків, пропонують розвивати реабілітаційні центри для чотирилапих, заборонити евтаназії метод регулювання чисельності безпритульних тварин, проте створити зоополіцію та внести диких тварин до природнього ареалу України.

Учасники акції розповідають, що прийшли на марш аби власним прикладом показати молодому поколінню, як треба ставитись до тварин. Марш за права тварин рівненські зоозахисники проводять вже вдруге.



pic

"Ми хочемо, щоб Україна ставала Європейською не лише на словах. Бо ключова доцільність – це гуманність", – каже учасниця акції Тамара.

Організатори розповідають, такий захід проходить ще в 20 містах України. Він покликаний на те, аби змінити культуру поведінки людей до тварин.

"В Рівному, крім загальних питань хочемо розглянути сьогодні питання нашої місцевої програми, яка була написана у 2012 році. Прийшов час її переглянути та сформувати короткий перелік вимог до влади, підписати їх та з депутати розпочати новий якісний процес", - розповідає організатор акції Алла Лосік.

Наприкінці акції учасники збирали підписи городян під петицією до центральних органів влад з основними вимогами акції.



pic

У 2017 році набув чинності закон, який передбачає суворіше покарання за правопорушення проти тварин. Новий закон передбачає накладення штрафу від 300 до 500 неоподаткованих прожиткових мінімумів, згідно зі статтею 299 Кримінального кодексу України («Жорстоке поводження з тваринами»), також карається позбавленням волі від п’яти до восьми років. Розмір штрафу і строки позбавлення волі збільшені.

Водночас зоозахисники вважають, що чинні українські закони занадто м’які до тих, хто кривдить живих істот.

pic



pic

pic