Рівненські активісти вирішили провести "розслідування" та вияснити чи насправді в аптеках міста можна без перешкод купити психотропні ліки.

Сьогодні тим фактом, що багато синтетичних наркотиків продають у вільному доступі в найближчій аптеці, ви мало кого здивуєте. Фармацевтичний бізнес, заручившись підтримкою, не відчуває будь-яких обмежень і заробляє на чужому горі величезні капітали. Аптеки перетворились в пункти реалізації продукції наркоторговців.

"Найпопулярнішими" аптечними наркопрепаратами вважаються кодеїномісткі ("Трамадол", "Лірика", "Нурофен +", "Терпін" та ін.). Не всі які реалізовуються за рецептом. Другі в рейтингу популярності займають ефедриновмісні ліки (мікстури від кашлю) які використовують для самопального виробництва легких наркотиків. А от трійку лідерів займають транквілізатори, снодійні і так звані психоделіки ("Мескалін" або "Псилоцибін"), що мають галлюциногенну дію.

Препарати, які продають на аптечних полицях діляться за трьома типами: безрецептурні, тобто у вільному продажу, рецептурні - ті, що можна придбати тільки за рецептом лікаря, а також препарати, які перебувають на предметно-кількісному обліку. До останньої категорії і належить той вузький перелік антидепресантів чи транквілізаторів. Фармацевти повинні вести журнал, де реєструє надходження та продаж таких медикаментів. Проте приватні аптеки не рідко нехтують такою системою.

В соціальних мережах рівняни неодноразово скаржились, що в аптеці у їхньому районі продають наркотичні або психотропні ліки без рецепту. Через це місцеві активісти вирішили перевірити ряд аптек, в яких за їхньою інформацією відбувається продаж таких ліків.

Першу контрольну закупку вони здійснили у аптеці на Мельника 16. Там громадським активістам без жодних проблем вдалось придбати Неогабін та Кодтерпін, які продаються виключно за рецептом.

Наступного дня активісти підіслали 15-річного школяра, який теж без перепон придбав дві пігулки Лірики, знеболююче, яке після прийому може діяти так само, як героїн.

Після "розслідування" активісти провели збір підписів місцевих жителів щодо закриття цієї аптеки. Як виявилось місцеві жителі знали, що в цьому закладі відбувається збут проте не вірили, що з цим можна щось зробити. За годину організатори зібрали понад 100 підписів.

"Хочемо зауважити, що аптека знаходиться поблизу 25 школи. це означає що? Якщо наш 15-річний учасник експерименту без труднощів придбав препарати, які відпускаються лише за рецептом, де гарантія того, що не продадуть вашій дитині!? Це не аптека. Там працюють не фармацепти, а бариги в білих халатах! " , - пише на своїй сторінці фейсбук Вікторія Улинець.

Також організатори зазначають, що на контакт власники і персонал аптеки йти відмовився. Проте вдалось поговорити з працівниками поліції.

Користувачі соціальної мережі фейсбук відреагували на акцію по-різному. Деякі з них підтримують активістів та пишуть, що працівники несуть таку саму відповідальність за продаж, як і власники аптеки. Інші засуджують їх дії, та говорять що вони застосували радикальні щодо приміщення аптеки, розмалювавши її фарбою з балончику.

pic



pic



pic



pic



pic