Міністерство освіти і науки України підписали меморандум про співробітництво у розбудові інклюзивного суспільства та популяризації жестової мови.

За словами міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, на сьогоднішній день понад 223 тисяч людей в нашій державі спілкуються жестовою мовою. Саме це робить її однією з найвживаніших в Україні.

Відомство надіється поширити інформацію у всіх школах України та заохотити молоде покоління вчити мову жестів.

Меморандум передбачає значно ширшу співпрацю між ГО “Відчуй” та МОН. Зокрема, у документі прописана співпраця в межах проекту «Коли тиша заговорила», що направлений на розвиток толерантності та популяризацію інклюзії серед педпрацівників та учнів шкіл.

У минулому році до вивчення мови жестів у Рівному приєдналась і патрульна поліція. Патрульні закінчили курси, адже в їх роботі доводиться взаємодіяти з різними людьми. Нерідко заявниками, свідками, потерпілими або й порушниками є люди з особливими потребами.

Тоді сім інспекторів склали екзамен та успішно завершили курс.

24 вересня у Рівному вперше пройшов день жестової мови. З цієї нагоди влаштували концерт: демонстрували виставу та виконували виставу мовою жестів. Усього в рівненській організації товариства глухих 970 членів віком від 14 років.

Нагадаємо, 33 українських зірки, серед яких: Володимир Зеленський, Сергій Бабкін, Катя Осадча, Анатолій Анатоліч, Юрій Горбунов, Дмитро Монатік і Андрій Хливнюк взяли участь у фотосесії, що була проведена з метою популяризувати вивчення жестової мови.