"Слава Україні" - це гасло звучить сьогодні всюди: їм вітаються, його викрикують на мітингах, їм піднімають бойовий дух...

Чому гасло "Слава Україні" вважають "націоналістичним"? Хто вперше його вигукнув і який сенс це гасло несло кілька десятиліть назад?

УНР. Чорні запорожці. Загін Чорних запорожців існував в 1918-1920 роках, тобто за часів Української народної республіки (УНР) і Української держави Павла Скоропадського. Спочатку це була кінна сотня, потім кінний дивізіон, а з березня 1919 року -1-й кінний полк, що носив ім'я Чорних запорожців уже офіційно. Командував ними спочатку сотник Микола Римський-Корсаков, а потім полковник Петро Дяченко.

Саме в цьому загоні і використовували гасло "Слава Україні! - Козакам Слава!". Про це йдеться в спогадах Петра Дяченка (книга має однойменну назву "Чорні запорожці").

Гетьманат Скоропадського. Сердюки. Можна знайти інформацію, що за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу "Слава Україні! - Гетьману слава!".

Легія українських націоналістів. Гасло "Слава Україні! - Героям Слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" - першої української націоналістичної організації, що діяла в 1925-1929 роках і стала однією з організацій-засновників Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Коли виникло питання про організаційне вітання, запропонували використовувати вітання чорних запорожців: "Слава Україні!" - "Козакам слава!". Пропозицію суспільство прийняло, але з уточненням - відповідати треба було: "Героям слава!"

Повстанці Холодного Яру. Коліївщина. Український військовий і громадський діяч, старшина Армії УНР і письменник Юрій Горліс-Горський у романі "Холодний Яр" вказує на поширення серед повстанців Холодного Яру (1918-1922 роки) вітання "Слава Україні! - Україні слава!".

ОУН-УПА. Як бачимо, гасло "Слава Україні" з'явилося задовго до створення ОУН. Гасло затвердили, як офіційне на зборах в 1941 році. Відповідати потрібно було "Героям слава", або просто "Слава".

За часів СРСР гасло було суворо заборонене. Його відродили за часів перебудови. "Слава Україні" вигукували на мітингах і демонстраціях.

В цей час з'являється продовження фрази "Слава нації! Смерть ворогам!" і "Україна понад усе!". Раніше такі фрази ніхто не використовував. Вперше їх почали використовувати представники Української націоналістичної самооборони (УНСО) - силового підрозділу партії УНА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як позбутися від негативної енергії і змінити своє життя на краще