Сором'язливість, впертість, самопожертва і дурна гордість - це такі ж шкідливі звички, як куріння і алкоголізм. Тому, варто позбуватися таких звичок.

1. Зупиніть внутрішнього критика

Найперший крок позбавлення від шкідливих звичок дуже простий: потрібно пробачити себе за свою неідеальність. Наш внутрішній критик дуже часто не дає нам навіть зрушити з місця, підсаджуючи нас на почуття провини.

Отже, складіть список всього того, в чому ви не ідеальні: жадібність, ревнощі, невміння красиво говорити або бути доброзичливим.

Тепер спробуйте почути внутрішній голос критика, який говорить, що ви недостатньо гарні в чомусь. Він може звучати так: «Ти ніколи не схуднеш», «Чому ти ніяк не закінчиш свій проект», «Ти ніколи нічому не навчишся і не доб'єшся успіху».

Не пошкодуйте витрачених десяти хвилин, навіть якщо це не дуже приємно. Вам необхідно витягнути все це назовні. І коли закінчите, порвіть список. Cтане легше.

2. Приготуйте себе до довгого шляху

Пам'ятайте, що позбавлення від шкідливих звичок - це не забіг на 100 метрів, це марафон.

Є безліч теорій, за який час виробляється нова звичка. Оптимальний термін - три місяці, тому будьте готові до того, що найближчі три місяці будуть нелегкими.

3. Заохочуйте себе

Заготовте собі приємності на середині шляху. Наприклад, раз на два тижні робіть собі який-небудь подарунок. Це може звучати так: «Якщо я влізу в ці джинси, то я подарую собі нову пару класних кросівок». Мозок дуже мотивують такого роду заохочення.

4. Уникайте пускових механізмів

Є особливі тригери, які активують механізми деструктивної поведінки і шкідливих звичок. Наприклад, якщо у вас проблеми з алкоголем, то краще зовсім не заходити в бари і навіть не підходити до полиць з алкоголем в супермаркеті. Якщо у вас депресія або ви робите імпульсивні покупки, не ходіть в магазини.

Для того щоб послабити вплив таких тригерів, ви можете створити собі захисну фразу «Якщо - то». Приклад захисної фрази: «Якщо я побачу бар, то перейду на іншу сторону вулиці» або «Якщо мені захочеться з'їсти пончик, то я з'їм кілька морквин».

Мозок повинен знати, як йому слід діяти, якщо раптом вас потягне на щось «кримінальне».

5. Почистіть список «поплічників»

У боротьбі зі шкідливими звичками вам варто серйозно задуматися над тим, щоб скоротити список своїх «поплічників». Це ті люди, які провокують на щось погане.

6. Просіть допомоги

Потрібно просити допомоги в своїх родичів та друзів. Наприклад, так: «Я тут вирішила схуднути, тому, мамо, не готуй більше пироги і млинці.». Роздайте всім родичам чіткі вказівки того, що потрібно робити, якщо ви раптом вирішите зірватися.

7. Не втрачайте рішучості

Ми всі помиляємося, всі періодично падаємо. Якщо з вами трапиться таке, то не варто картати себе. Більш того, приготуйтеся до падінь, адже це неминуче.

Кожен день працюючи над собою, ви стаєте краще. Якщо ви оступилися і припинили дієту, закинули гімнастику або навчання, все, чого ви досягли до цього, не буде втрачено. Всі набуті навички як і раніше в вашому мозку, щоб допомогти знову опинитися в сідлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як стати популярним блогером в Instagram?