Увага, камера, мотор, почали. Так зазвичай проходять зйомки фільмів. Це нелегкий і тривалий процес. Аби продукт був дійсно популярним добряче попрацювати доводиться усій знімальній групі. Рівне теж не пасе задніх, молоді режисери активно створюють свої короткометражки, а місцеві актори дебютують у Всеукраїнських серіалах.

Марина, Катерина і Поліна, саме так звали героїнь, яких зіграла рівненська актриса Ніна Ніколаєва у серіалах «Черговий лікар», «Жіночий лікар» і «Лікар Ковальчук». За свою творчу кар’єру дівчина знімалася у різних відеороликах, рекламах та ці ролі для неї найголовніші, поки що. Ніна розповідає, працювати непросто, хоча творчий процес може бути різним.

"Найлегшим моїм робочим днем був такий. Викликають актрису на повний робочий день і вся роль полягала в тому, що треба лягти на каталку і закрити очі і тебе везуть, а найважче, це коли в тебе якась емоційна сцена, і треба, щоб були сльози , і якщо в театрі є час, щоб над цим подумати то в кіно нема. Тобто треба було переналаштовуватися відразу, швидко думати і входити в роль," - каже Ніна Ніколаєва, актриса Рівне нського драмтеатру

В історичному фільмі "Гетьман" одну із головних ролей, а саме сина Богдана Хмельницького Тиміша, зіграв рівненський актор Станіслав Лозовський. Чоловік розповідає, це було його "бойове хрещення", адже до цього грав тільки на сцені театру".

Саме на цьому фільмі я познайомився як кіновиробництвом в театрі ми звикли до малої сцени, а там зовсім інше доводилося і на конях поїздити, і по лісу побігати ми побачили багато локацій. Це було для мене все зовсім по новому і чималий досвід, - розповідає Станіслав Лозовський, актор рівненського драмтеатру.

Та не тільки рівненські актори дебютують у всеукраїнських серіалах. У місті є багато талановитих, молодих режисерів, які створюють свої короткометражні фільми. «Ліфт", так називається короткометражка , яку разом із знайомими відзняв рівненський режисер Павло Осіпов. Хлопець, зізнається аби створити хороший продукт потрібно просто добряче попрацювати і чітко знати, що має бути на виході.

Я завжди наголошую всім, що головним у кіно є препродакшин. Якщо ти добре підібрав команду, то подальші кроки стають дуже простими, тому наша перша робота була не надто складною адже ми все продумали до того, щоб це зробити, - Павло Осіпов, режисер

Загалом українське кіно почало оживати, розповідає Віктор Булига. Порівнюючи із минулими роками зміни відчутні, навіть із боку держави.

Українське кіно, якщо брати остання роки йде на піднесення завдяки чому тому що почалося фінансування, держава зрозуміла, що ми програємо й інформаційні війні тому ми маємо мати своє кіно і представляти його на світовій арені, - Віктор Булига, директор кінофестивалю «Місто Мрії»

Перші паростки рівненського кіно у нас уже є. Його творці не бояться ризикувати та креативити, реалізувати свій потенціал, в тому числі і заради уваги глядача. Адже від його підтримки залежить розвиток нашого, українського кіно.

"Українське кіно- та серіальне виробництво зараз стрімко розвивається. Все більше українських фільмів з’являються у кінотеатрах, світові кінофестивалі все частіше оголошують про участь українських фільмів у своїх програмах, на нас, впевнена, дуже скоро чекає бум українських серіалів. Також, про активний розвиток нашого кіно можна судити хоча б з того, що досить складно залучити до зйомок спеціалістів із солідною фільмографією - вони зазвичай зайняті. Але тут є плюси для молодих кінематографістів - продюсери та замовники готові давати шанси мало досвіченим. Пам‘ятаю, одного разу на кінофестивалі у Мюнхені спілкувалась із молодими режисерами з Німеччини та Ізраїлю, де ми всі представляли свої короткометражні фільми. Колеги були дуже здивовані, що мені одразу після університету довірили знімати великий серіал. Казали, що їм ще довго треба працювати асистетами перш ніж їх помітять і довірять роботу режисера, а от для нас аванси молодим - не таке вже і виключення," - розповіла українська режисерка, родом з Рівного, Христина Сиволап.

Молоді актори, і режисери мають можливість розвивати українське кіно власноруч і створювати гідний продукт для свого глядача. А якщо є велике бажання працювати, ініціативність та дружня команда працювати стає набагато легше. Хто знає, можливо вже зовсім скоро фільми рівнян транслюватимуть на всеукраїнських екранах, перспективи у нас є.