Сьогодні багато хто обговорює тему електромобілів. За деякими твердженнями ці машини далекі від практичності і зручності простих авто. У наших умовах електрокари залишаються фішкою людей, які піклуються про природу і хочуть підкреслити свою унікальність.

5 головних міфів про електромобіль, які часто обговорюють.

Міф № 1 «Дорога машина».

Нові електромобілі коштують дорожче звичайних машин. Це правда, але можна ж придбати хорошу підтриману машину з електродвигуном. Потрібно враховувати ціну на машину і втрату у вартості часу на експлуатацію. Такий електрокар буде дешевше, ніж б/у авто з двигуном внутрішнього згоряння. Цей міф, тільки на половину правдивий.

Міф №2 «Електрокари рідше потрібно обслуговувати».

Рухомих деталей в електромашини менше, але обслуговувати його теж потрібно, і не рідше ніж просте авто. У машинах з електродвигуном є батарея. Так, у нього відсутній двигун внутрішнього згоряння, проте є велика батарея з десятками зв'язаних між собою осередками, кабелями, роз'ємами різного призначення і аварійним розмикачем. Ще додаткове обладнання: вакуумний насос підсилювача гальм з електроприводом, конвертер на 12 вольт, розетки для кабеля підзарядки. І багато інших технічно важливих деталей, які вимагають ремонту, контролю, заміни витратних матеріалів та обслуговування. Цей міф - неправда

Міф № 3 «Їздити на електромобілі в мороз не можна».

Літій-іонні батареї погано працюють при температурі нижче - 10 градусів. Для збереження працездатності, електрокари повинні підігріватися на місці «ночівлі» перед виїздом. У морозну погоду швидко знижується заряд акумулятора. Взимку пробіг електромашини знижується на 50%, і на зарядку йде більше часу. Цей міф - правда.

Міф № 4 «Електромобіль довго і часто заряджається».

Заводські характеристики електромобілів показують, що пробіг на одній зарядці куди менше, ніж запас ходу на повному баку для машин з будь-яким видом палива. Але, в житті не всі електрокари можуть проїхати на одному заряді 150 - 250 км. Це тільки стосується відомої Tesla, яка проїжджає 400 км. Підзарядка електромобіля: від домашньої 220-вольтової розетки заряджається 6 - 9 годин, від потужних прискорених станцій 2-4 години. Цей міф - частково правда.

Міф № 5 «Витрат на паливо немає, значить і вигідніше».

Однозначно сказати не можна. Щоденне використання електромобіля звичайно вигідніше машини з ДВС, так як витрати на «заправку» електрикою нижче. Але якщо врахувати більш високу вартість нового електрокара, а також необхідність заміни батареї після 8 років використання, то питання економії виглядає вже не так привабливо. Економічну доцільність покупки електромобіля в кожному конкретному випадку потрібно розраховувати індивідуально. Цей міф - частково правда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як правильно відпочивати, щоб бути продуктивними