Про негативний вплив градусних напоїв на здоров'я жінки і її майбутньої дитини багато пересудів, однак, незважаючи на всі запевнення фахівців, не всі готові повністю відмовитися від алкоголю.

Хто ж правий: жінка, яка стверджує, що алкоголь «у малих дозах» не шкодить, оскільки організм цього вимагає або лікарі, які категорично забороняють його вживання? Чи є допустимі дози алкоголю, і які наслідки може спричинити безконтрольне питво? - давайте спробуємо розібратися.

Трохи вина - це навіть корисно

Дослідженням цього питання займаються багато вчених, саме тому навколо цієї теми так багато міфів. Зокрема, багато хто стверджує, що пити до склянки червоного вина в тиждень - це не тільки не шкідливо, але навіть корисно для кровообігу.

pic

Найнебезпечніший період для вживання спиртного - 7-12 тижнів вагітності, саме тоді у плода починається розвиток головного мозку. Знищені алкоголем нервові клітини просто не відновлюються, в результаті дитина може в майбутньому мати проблеми з пам'яттю, мовою, слухом та іншими інтелектуальними процесами. Також можуть порушуватися інші системи і внутрішні органи.

pic

Алкоголь підступний. Його вплив на організм дитини може проявитися вже після народження - стати причиною хронічних хвороб, гальмування природних фізичних процесів:Якщо ви дізналися, що вагітні, але перед цим побували на вечірці і вживали алкоголь, не потрібно відразу готуватися до гіршого. Варто пам'ятати, що в перші 2 тижні ембріон ще не прикріплений до стінки матки, так що прийняте спиртне небезпечно тим, що може викликати викидень. Як правило, жінка часто навіть не помічає, що була вагітна - у неї виникає лише легке нездужання.

pic

Вважається, що розвиток фетального алкогольного синдрому у плода починається, якщо мати систематично вживала спиртні напої, разова доза спирту в яких становила 20-30 грам.

20 грам чистого спирту еквівалентно наступному кількості алкогольних напоїв:

Пиво (міцністю 4,5%): 1 пляшка (0,5 літра);

Сухе або напівсухе вино: 200 грам;

Кріплене вино: 150 грам;

Коктейль (джин з тоніком): 200 грам;

Лікер: 100 грам;

Міцний алкоголь (коньяк, горілка, віскі, ром): 50 грам.

Також грає роль те, який саме напій потрапить в організм матері. Наприклад, кольорові слабоалкогольні напої виявляться набагато шкідливіше ніж, здавалося б, більш міцне червоне вино.

Найбезпечнішим рішенням, завдяки якому жінка не буде відчувати почуття провини перед дитиною, буде повна відмова від алкоголю на час вагітності.