Сьогодні, 7 вересня, проходить 20-та сесія Рівненської обласної ради. На порядку денному 42 питання.

Питання щодо визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 27.07.2018 № 1012 викликало суперечку між депутатами.

Рішення №1012 від 27 липня 2018 року про окремі питання використання коштів перевиконання дохідної частини загального фонду обласного бюджету для ефективного здійснення депутатами Рівне нської обласної ради їх повноважень.

Із своїми запереченнями виступив Володимир Ковальчук.

"Знаєте сказати, що ми сьогодні перетворюємось на філіал чийсь - це не сказати нічого. Якщо у нас є рішення ради, яке проголосоване 27 липня 2018 року, яке ми вносили близько 3-х разів на сесію обласної ради та яке неодноразово пройшло всі комісії. І є практика роботи інших областей та районів. Тому я вважаю сьогодні, те що вноситься це питання сьогодні є ганебною політикою та історією в Рівне нській обласній раді. Я розумію, є адміністрація. Та не можна, Олексій Віталійович, переломлювати депутатів через коліно. Якщо вже є рішення ради то потрібно його виконувати. Нехай депутатський корпус відчує роботу 25% і тоді приймайте рішення." - виступив пан Ковальчук.

Також він зазначив, що по цьому рішенню подали до суду, навіть не залучивши самого автора ні в якої стороні.

28 серпня суд призупинив рішення обласної ради. Розгляд справи планується 25 вересня.

"Або ми виконуємо і йдемо до суду і нехай вже він ставить крапку в цій історії. А скасовувати відразу як ви подали до суду - це ще одна ганебна практика." - зазначив Володимир Ковальчук у своєму виступі.

Після виступу Володимира Ковальчука слово взяв голова Рівне нської обласної державної адміністрації:

"Щоб робити - то треба нормально готувати проект. ОДА дійсно подала до суду на рішення обласної ради, яке готував пан Ковальчук. Але пан Ковальчук готуючи такі рішення по суті ввів в оману депутатів. Тому що дане рішення фізично виконати неможливо. Це рішення суперечить нормам бюджетного кодексу України, яким регламентовано на які видатки можуть спрямовуватись бюджетні кошти. Цей проект рішення є популістичним."

Автор проекту щодо визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 27.07.2018 № 1012 - Василь Кльоп також взяв слово та підтвердив, що проект дійсно суперечить чинному законодавству. Також він додав, що якщо сьогодні не підтримати цей проект та чекати рішення суду - кошти будуть заморожені і вони будуть не освоєні: не поставляться в школи, дитячі садочки.

Також слово попросили інші депутати, які як і підтримували так і були негативно налаштовані щодо скасування рішення № 1012.

В свою чергу, Олексій Муляренко зазначив, що якщо рішення № 1012 сьогодні буде скасовано, то обласна адміністрація відкличе свій позов до суду.

До дискусії приєдналися й інші депутати. Андрій Сайчук зазначив, що 25% - невелика сума, а тому потрібно збільшити її до 75%. За цю поправку депутати не проголосували.

Також не вистачило голосів і за скасування рішення. "За" скасування проголосувало 30 обранців.

Проте, після короткої перерви рішення депутатів щодо цього питання кардинально змінилось.

Слово взяв член фракції БПП Олександр Мисько та заявив, що під час голосування питання за скасування рішення про виділення на потреби депутатів 25% перевиконання надходжень до обласного бюджету, його кнопка не спрацювала. Голова облради погодився повернутися і повторно проголосувати за питання.

Цього разу за скасування рішення проголосувало 39 обранців. Тому, "Рішення щодо визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 27.07.2018 № 1012" - було прийнято.