Ниркова коліка - це гострий напад болю в поперековій ділянці, викликаний різким порушенням відтоку сечі з нирки і порушенням кровообігу в ній. Вважається, що біль при нирковій коліці одна і найсильніших, що тільки здатна відчувати людина, і за інтенсивністю впливу перевершує навіть роди.

Симптоми

Найголовніша ознака ниркової коліки - характер болю. Біль при нирковій коліці завжди виникає несподівано, різко. Спочатку людина відчуває напад болю в боці, попереку або в районі нижніх ребер у хребта. Поступово біль посилюється, змінюється її локалізація: від початкового місця виникнення вона йде вниз, до статевих органів, може торкнутися прямої кишки і верхню частину ніг. Найчастіше чим нижче біль, тим вона сильніша. Хворі часто говорять, що відчувають постійний біль з різкими і сильними переймоподібними нападами. Людина не в силах знайти положення, при якому він би не відчував болю, і змушений ходити взад-вперед навіть на прийомі у лікаря. Біль при нирковій коліці тривалий, напад може тривати від трьох до вісімнадцяти годин. Дуже сильний біль при нирковій коліці може привести до розвитку больового шоку. Пацієнт при цьому блідне, знижується частота ударів серця, на шкірі виступає холодний піт. Після закінчення больового нападу виділяється великий об'єм сечі. При цьому через наявність крові в сечі її колір може стати червонуватим. Але навіть якщо сеча на вигляд звичайнісінька, сліди крові можна виявити під мікроскопом.

pic

При перших симптомах ниркової коліки (особливо якщо вона виникає з правого боку) рекомендується негайно викликати швидку допомогу, інакше великий ризик серйозних ускладнень, аж до загибелі нирки, виникнення хронічної ниркової недостатності і навіть смерті людини. Бажано при цьому не приймати лікарські препарати, так як вони можуть змастити клінічну картину і перешкодити лікарю в діагностиці захворювання, що викликало ниркову кольку. Обов'язковий огляд лікаря-уролога для з'ясування причин ниркової коліки, проведення диференціальної діагностики з гострими хірургічними захворюваннями.



pic

Найбільш цінний метод діагностики ниркової коліки - внутрішньовенна урографія (рентгенологічне дослідження нирок після внутрішньовенного введення контрастної речовини). Вона дозволяє виявити камінь і зміни сечових шляхів, розширення балії і чашок, зміщення нирки і вигин сечоводу. Внутрішньовенна урографія виявляє також інші, більш рідкісні причини ниркової коліки.

pic

Лікування

Приступ ниркової кольки можна полегшити застосуванням тепла - грілка, ванна температури 37-39 С. Обов'язково застосовують спазмолітичні і знеболюючі засоби в ін'єкційної формі (аж до наркотичних анальгетиків).При тривалому нападі лікар може виконати новокаїнову блокаду сім'яного канатика (у чоловіків) або круглої зв'язки матки (у жінок) з боку кольок. Ниркова колька, що супроводжується підвищенням температури, - пряме показання до госпіталізації в урологічне відділення, де з лікувальною метою може бути проведена катетеризація сечоводу.