(*Групи смерті в дитячих іграх знову активізувалися в усьому світі, в тому числі і в нашій країні. Тепер гра смерті прийшла під ім'ям Momo. Поширюється гра як вірус в WhatsApp. Її вже пов'язують зі смертю 12-річної аргентинки.*)

Принцип цієї гри такий же, як і у гучного недавнього «Синього кита». Куратори зв'язуються з дитиною, ламають психіку за допомогою відео та фото сцен насильства. Потім дають різні завдання. У разі відмови від їх виконання дитини шантажують і схиляють до самогубства. Фінальна мета гри - довести дитину до самогубства.



pic

Як помітити, що дитина в грі? Перше що повинно насторожити батьків - зміна поведінки дитини. Вона стає закритою, похмурою та депресивною. Друге - дитина може завдавати собі шкоди: порізи, синці, дивні малюнки на тілі.

Як працює Momo? Іконка страшної дівчинки-ворони є дітищем японських скульпторів. Вона нічого спільного з грою смерті не має. Хакери її обрали не випадково головним персонажем. Від одного страшного вигляду навіть у дорослого мурашки біжать по тілу. Вірусна гра «стукає» в друзі через WhatsApp. Як тільки дитина починає листування, хакери дізнаються його IP адресу і переконують: вони знають про неї все. Потім слідує дзвінок, за яким хакери крадуть ще більше інформації, аж до віддалених фото в мережі, і можуть ними шантажувати підлітка. Дитина дійсно вірить, що за ним стежать і можуть вбити або його, або його близьких.



pic

Як захистити підлітка? Часто підлітки заходять з цікавості. Поговоріть з дитиною про механізм дії гри. Як вдається хакерам вкрасти інформацію? Навіщо вони це роблять? І чому не варто листуватися з незнайомцями? Заблокуйте в WhatsApp вхідні повідомлення і дзвінки з незнайомих номерів, там є така функція.

Як захистити дитину молодшого віку? Не тільки підлітки під прицілом хакерів. Молодші школярі теж чули про гру. Заблокуйте вхід в програму або видаліть зовсім WhatsApp. Маленькі діти можуть злякатися одного виду Momo. Переконувати в тому, що це неіснуючий персонаж сенсу немає - дитина вас не почує. Розкажіть йому, що в цьому будинку ви – господиня/господар, у вас все під контролем. Пройдіться разом по кімнатах і загляньте в шафи, під ліжко, за фіранки. Не висміюйте його страх і не соромте. У важкому випадку зверніться до психолога.