(*Дитина - не заручник зіпсованих відносин між його батьками. Своєю неправильною поведінкою при розлученні батьки можуть зіпсувати своїй дитині все життя. Про те, як запобігти цьому – далі.*)

Не думайте, що діти нічого не помічають Багато батьків вважають єдино правильним рішенням при погіршенні стосунків - приховувати все від дитини до останнього моменту. Це в корені неправильно. Діти вкрай чутливі до всього, що відбувається в родині, а тим більше, до натягнутих відносин мами і тата. Вони прекрасно чують всі ваші лайки за зачиненими дверима кухні. Але і в іншу крайність теж не потрібно кидатися. Дитина не повинна ставати свідком скандалів, розборок і взаємних звинувачень. Єдино правильний варіант - на час укласти перемир'я, покликати дитину та спокійно і чесно пояснити їй, що у мами і тата проблеми в стосунках.

Дошкільнятам досить сказати, що тато жити з вами більше не буде, але буде приходити. Найбільш доступна для маленької дитини формулювання: «Тато переїжджає, більше з нами жити не буде, але буде приходити до нас, і ти зможеш з ним бачитися стільки, скільки захочеш».

При розмові з підлітком теж не потрібно вдаватися в докладний пояснення причин і обставин розлучення. Не варто говорити про порушення подружньої вірності. Цілком можливо, що питання «Чому?» не буде зовсім, так як діти схильні приймати обставини такими, якими вони є.

Не робіть дітей заручниками У деяких сім'ях, що перебувають у процесі розлучення, відбувається перетягування дитини на свій бік. Так як в переважній більшості випадків у нашій країні діти залишаються з матір'ю, саме жінки ведуть себе не зовсім адекватно, забуваючи про свої найперші материнські обов'язки - любити дитину і піклується про неї.

Ні в якому разі не забороняйте дитині бачитися з батьком і не намагайтеся заповнити голову свого чада висловлюваннями на тему «Тато поганий, ми його вигнали, нам такий тато не потрібен!». Як би не було важко з цим змиритися, але дитина продовжує любити свого батька з тією ж силою, що і раніше, і на це ніяк не вплинуло ваше розлучення. Адже з сином або донькою тато не розлучався! Більш того, подібними зауваженнями ви можете налаштувати дитину проти себе, вона буде думати, що ви спеціально відібрали в нього тата і почне вважати поганою людиною не батька, а матір.

Не примушуйте дитину вибирати одного з вас і не намагайтеся йому сказати, що якщо він буде добре ставитися до вашого колишнього чоловіка, це буде зрадою по відношенню до вас. Після розлучення покинувши сім'ю батьки часто відчувають себе за бортом. Їм може здаватися, наприклад, що їх щотижневі відвідування своєї дитини не такі вже й важливі, в порівнянні з тими годинами, які він проводить з матір'ю. Проте, фахівці стверджують, що ці відвідини, і тривале спілкування з батьком, представляють величезну цінність для дітей та грають дуже важливу роль в їх емоційній реабілітації. Не просіть дитину шпигувати за татом або тримати щось в секреті від нього. Чи не зчиняє іспанську інквізицію кожен раз, коли він повертається додому від батька.

Будьте розумні! Чи не намагайтеся підкупити дитину фразами на кшталт «Ось тато не дозволяв тобі дивитися телевізор допізна, а тепер все можна!». Діти чудово відчувають можливість маніпуляції. Тому, як тільки ваше чадо відчує можливість «сісти» вам на шию, воно тут же цією можливістю скористається. А повернути колишній авторитет буде нелегко. До того ж, потураючи у всіх примхах дитини, не забувайте про те, що можете виростити з нього чудовисько, яке буде вважати, що йому все прощається тільки тому, що його батьки розлучилися.

Розлучення може стати причиною хвороби Дуже часто діти всі переживання носять в собі. У чутливих дітей хвилювання через розлучення може викликати серйозні психосоматичні розлади: неврози, безсоння, знижену працездатність, надмірну стомлюваність, депресію, відмова від спілкування, сльозливість, дратівливість. Екземи, гастрити, заїкання, нав'язливі руху - все це найбільш типові прояви внутрішньої напруги дітей.

Не забувайте про дитину У запалі захоплення «розбірками» батьки часом забувають приділяти достатню увагу своєму малюкові, відмахуються від нього, кажуть, що немає часу. І виходить, що і без того пригнічений дитина відчуває себе покинутою. Тому не забувайте про те, щоб проводити час з дитиною, ходити разом в парки, кінотеатри. Щоб відвернути від сумних думок, спробуйте записати його в гурток чи секцію, яка буде займати вільний час. Дуже добре допомагають в цьому плані театральні та мистецькі гуртки - ті, в яких можна виражати себе творчо, втілювати свої думки в іншій формі, граючи ролі або створюючи образи на папері, перероджуватися на час в іншу людину. До того ж театральні гуртки розвивають комунікабельність, а після розлучення дуже багато дітей замикаються в собі і вважають, що вони більше не гідні спілкування з ровесниками.

Не псуйте дітям майбутнє життя! Якщо мати буде постійно, протягом довгих років, повторювати дочці: «Всі чоловіки - козли, нездатні до стосунків» - це майже гарантія того, що дочка не буде щаслива в особистому житті, кожні відносини будуть пов'язані у неї з величезним занепокоєнням, тривогою, неможливістю приймати рішення і робити вибір. У дівчини буде виникати страх перед інтимними стосунками, вона буде боятися зрад, і все це виросте в глибокий невроз і незадоволеність.

Ваша чітка задача - сказати: «Так, у нас з твоїм татом не вийшло, але коли ти виростеш, у тебе все буде по-іншому!».

Прив'язувати «до спідниці» хлопчика теж не слід - ви можете виростити з нього жінкоподібного пестуна, який буде неправильно позиціонувати себе у відносинах з жінками.

Фінансове питання На жаль, питання грошей для сучасної дитини стоїть дуже гостро, і тому вам доведеться роз'яснити йому, що в зв'язку з тим, що разом з татом пішла частина доходу, тепер ви будете жити в нових умовах. Якщо ви жили з багатим чоловіком і працювали в бібліотеці заради власного задоволення, поговоріть з колишнім і поясніть, що його дитині необхідно продовжувати себе відчувати захищеним хоча б в матеріальному плані. Аліменти в нашій країні не надто великі, тому постарайтеся домовитися про фінансову сторону справи по-хорошому.

Шкільні будні Під час розлучення дітям буває важко зосередити увагу на поясненні вчителя в класі. Вони можуть стати незграбними, буркотливими і прискіпливими до своїх товаришів, почати відчувати страх і страждати фобіями. Якщо це відбувається, корисно поговорити зі своєю дитиною - переконайте його в тому, що ослаблення його здатності зосереджуватися зовсім не означає, що він слабкий. Нехай вчителі дізнаються про ваше розлучення, щоб вони могли все зрозуміти, якщо поведінка дитини раптом ні з того ні з сього зміниться. У цей період вони можуть надати йому додаткову підтримку.

Не зривається на дитину! Під час розлучення і відразу після нього покинута чоловіком мати дитини часто виявляється втягнутою у вир взятих на себе додаткових навантажень. Часто їй потрібно шукати нову або додаткову роботу, щоб поправити фінансове становище. Додаткове навантаження посилюється занепокоєнням, напругою і загальним емоційним дискомфортом або навіть зривом. Це означає, що в той час, коли дитина потребує матері більше, ніж раніше, вона фактично отримує від неї менше уваги. Може здатися, що кожен раз, як тільки ви сядете, щоб перевести дух, ваша дитина - тут як тут зі своїми нескінченними питаннями і проханнями. При такому навантаженні матері буває нелегко стримати вибухи роздратування. Але вам доведеться взяти в себе в руки і не посилювати страждання дитини, яка може почати боятися, що ви її покинете так само, як вас обох кинув тато.

Нарешті, не забувайте, що потрібен час для того, щоб прийти в себе після розлучення. Нерозумно вважати, що кожна з сторін зможе пристосуватися до нового положення з першого дня. Кожен член сім'ї обов'язково пізнає підйоми і падіння на шляху до остаточного вирішення проблеми, долаючи моральні травми, душевний біль і розгубленість. І ви повинні допомагати не тільки собі, а й близьким. А якщо виходів з ситуації не видно, якщо замість того, щоб жити далі, ви все глибше впадаєте в депресію і апатію - зверніться до фахівця.