(*Напевно, багато хто з батьків стикався з тим, що в дитини зникає бажання ходити до школи, каже, що йому там не зовсім подобається, йому там не комфортно, він хоче залишитися вдома або гуляти у дворі. Психологи стверджують, що така поведінка неодмінно має свої причини. Давайте розглянемо причини, через які дитина може відмовлятися ходити до школи, і дізнаємося, як умовити його змінити свою думку і все-таки піти на навчання.*)

1.Можливо, дитя відмовляється ходити до школи через те, що важко адаптується в новому колективі. Якщо ваша дитина вчиться в першому класі, тоді це цілком нормально, адже в школі треба вчитися, а не грати, як в садку, а це дитині, звичайно ж, не подобається. Плюс, навколо неї багато незнайомих хлопців чи дівчат, з якими вона ще не встигла здружитися. Психологи стверджують, що в нормі дитина повинна встигнути адаптуватися в школі за 2-3 місяці, якщо протягом зазначеного періоду це не відбулося, можливо, вашій дитині потрібна допомога психолога або досвідченого педагога, щоб нормально адаптуватися. Перед тим, як звертатися за допомогою до фахівця, поговоріть з дитиною про школу, з'ясуйте, що йому подобається, що ні, постарайтеся знайти позитивні моменти в тому, що він пішов до школи.

pic

2. Дитина може відмовитися ходити до школи, якщо їй щось не вдається, вона не встигає в навчанні, а батьки вичитують її за це і постійно нагадують, що вона повинна вчитися відмінно. Таким чином, дитина відчуває, що не відповідає очікуванням своїх батьків, що засмучує їх, тому відмовляється ходити до школи. У цій ситуації батькам необхідно переглянути свої очікування, пам'ятайте, що дитина не зобов'язана добре вчитися для вас, не вимагайте від неї нічого, вона окрема особистість зі своїми потребами, бажаннями і можливостями. Краще поговоріть з учителем, постарайтеся зрозуміти, чому дитина не встигає засвоювати нову інформацію, постарайтеся їй допомогти досягти успіху

3. Також причиною відмови відвідувати школу може стати глибоке розчарування дитини в школі. Справа в тому, що коли дитина ходить в садок, батьки раз у раз розповідають про те, як чудово, цікаво і весело буде в школі. А коли дитина приходить до школи, вона бачить, що в навчанні немає нічого веселого і особливо цікавого, при цьому розуміє, що тепер потрібно ще й багато працювати, а це , звичайно, не подобається. У тому, що так відбувається, винні батьки, які розповідали дитині відверті «казки» про школу, тому психологи радять бути з дитиною чесними від початку і до кінця. Краще розповідати правду про школу, про те, що там будуть уроки, домашні завдання, і про те, що там він знайде друзів, зможе спробувати себе в різних сферах життя і творчості.

4. Ще дитина може відмовлятися відвідувати школу через те, що дуже втомлюється. Це може відбуватися в тих випадках, якщо дитина дуже перевантажена, якщо крім уроків, воня кожен день відвідує репетиторів, ходить на секції та гуртки. В такому випадку вам варто відкорегувати розпорядок дня дитини так, щоб ваше чадо могло відпочивати і гуляти.

5. Причиною відмови ходити до школи також можуть бути проблеми в його розвитку. Дитина з такими проблемами з першого дня не встигатиме в навчанні, вона не буде уважною, не буде розуміти, що від неї хочуть. У цій ситуації варто порадитися з фахівцями, і прийняти рішення або про переведення дитини в спеціальний клас, школу, або про додаткові заняття з розвитку.

Також небажання ходити до школи може виникати через конфлікти з учителем або однокласниками. Щоб уникнути подібних ситуацій, намагайтеся бути уважними до свого школяра, цікавтеся його шкільним життям, радьте, розмовляйте з ним про школу, підключайте свій особистий досвід, щоб дитина завжди відчувала вашу підтримку.