«Доступними ліками» активно користуються жителі Рівненщини.

З початку дії програми нею вже скористалося 168 тисяч пацієнтів. На сьогодні це 261 препарат від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, які люди можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою за рецептом лікаря. 59 із цих препаратів є повністю безоплатними.

«Найбільшою популярністю програма «Доступні ліки» користується у Дубенському, Березнівському, Володимирецькому, Здолбунівському та Сарненському районах. Тут у повній мірі використовують розподілені для району гроші. Для прикладу, у Березнівському районі з початку року вже використано 60% коштів за програмою. Тут медики активно працюють у найвіддаленіших селах, і не випадково, що з часу дії програми «Доступні ліки» в районі зменшилась кількість серцево-судинних захворювань», - розповіла заступник голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Втім, є райони, де недостатньо поширюють інформацію про «Доступні ліки». Так, на Рокитнівщині та в місті Рівне на 40% скористалися державною субвенцією на життєво необхідні препарати, а у Рівне нському районі лише на 20%.

Загалом у 2018 році для Рівне нщини виділено майже 30 мільйонів гривень. Кошти на «Доступні ліки» місцеві бюджети отримують кожного місяця.

«Тому на найближчій обласній сесії ми хочемо зробити перерозподіл державної субвенції. Тим районам, де люди активніше користуються програмою, як от Здолбунівський, додамо звідти, де є залишок», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Нагадаємо, що право на «Доступні ліки» має кожна людина без винятку, яка має проблеми з серцем, діабетом ІІ типу чи бронхіальною астмою. Як діти, так і дорослі можуть звернутися до свого лікаря і отримати правильно виписаний рецепт, де вказана діюча речовина. І вже по цій речовині, в аптеці підбирають препарат, який дійсно корисний для пацієнта.

До речі, із 261 препаратів, 96 – імпортного виробництва. Для того, щоб увійти в урядову програму, іноземні виробники навіть знижують ціни. І якщо в цілому по Україні ціни на препарати зростають, то «Доступні ліки» дешевшають. І вже на сьогодні вони знизились на 7%.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.