У серпні багато народів відзначають свята, пов'язані з закінченням збору врожаю. Є такі свята і в православній традиції.

Заснував їх 950 років тому князь Вишгородський Андрій Боголюбський і названі вони були Спасами. З тих пір щорічно весь православний світ відзначає - Медовий, Яблучний та Горіховий Спас. З цим світлими святами пов'язано багато прикмет і традицій. Як їх правильно відзначати? Що можна і не можна робити в ці дні?

Дні Спасів особливі, адже названі вони в честь Ісуса Христа, який, як прийнято вважати в православ'ї, помер на хресті за гріхи людські, і врятував людські душі. Символами цих світлих свят є ароматний мед, стиглі яблучка, лісові горішки і свіжий хліб на столі.

Перший Спас: Медовий або Маковий (Маковій)

Відзначають його 14 серпня і називають святом Животворящого Хреста Господнього. Це пов'язано з тим, що багато століть тому в Константинополі люди почали масово вмирати в серпневу спеку від невідомої хвороби. Щоб позбавити народ від недуги було вирішено пронести по місту частинку хреста, на якому був розп'ятий Спаситель. Саме так з'явилася назва Спас.

У народі свято 14 серпня прийнято називати Медовим Спасом, тому що саме в цей час на пасіках починають збір меду. Увечері на Спаса прийнято було пробувати перший мед. Господині в цей день пекли млинці з медом, пряники, тістечка і пиріжки і пригощали ними кожного хто увійшов в будинок. З цим пов'язана приказка: «На Перший Спас і жебрак медку спробує». Оскільки свято збігалося з початком Успенського посту частування були пісними.

14 серпня також відзначається день пам'яті семи старозавітних мучеників Маккавеїв. У народі переосмислили назву свята і зв'язали його з маком, який дозріває до цього часу. Тому часто цей Спас називають Маковій і несуть до церкви святити макові головки, печуть випічку і млинці з маком і медом.

Другий Спас: Яблучний

Другий Спас прийнято відзначати 19 серпня саме з нього починаються проводи літа. Названий він яблучним, так як саме в цей час починався збір яблук і їсти їх до Спаса православним заборонялося. Покуштувати солодкі ароматні яблучка можна було не раніше 19 серпня після освячення їх в церкві.

Матері, які втратили своїх дітей, приносили освячені яблучка до них на могилки. Вважалося, що якщо мати не скуштувала яблук до Спаса, її дитина їстиме райські яблучка.

Також біля яблунь можна було побачити молодих незаміжніх дівчат. Притулившись до яблуньки, вони пошепки просили у неї краси, нев'янучої молодості та гарного нареченого.

В цей час господині починали варити яблучне варення, пастилу, компоти і пекли яблука.

Третій Спас: Горіховий або Хлібний

Відзначають Горіховий Спас 29 серпня. Це свято було засноване на честь святкування перенесення Нерукотворного образу Господнього в Константинополь.

В цей час в лісі достигають горішки, які після збору прийнято освячувати в храмі. Також на Спаса тоді торгували і купували тканини для рукоділля в зимовий час. Тому в народі це свято ще називають Спас на полотні.

На столах у Горіховий Спас було багато хліба та іншої випічки, адже тільки закінчувалися жнива. Поганою прикметою в цей день вважалося залишити на столі недоїдений шматочок хліба або зронити зронити його на підлогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Чому не можна фотографувати сплячих людей: забобони і прикмети

Українські обереги, які повинні бути в кожному домі