Складно уявити, але багато отрутохімікатів і промислові добрива можна з успіхом замінити звичайними продуктами з кухні. Прості часник, кефір, гірчиця, сіль і цукор часом працюють не гірше покупних чудо-засобів. Розглянемо ситуації, при яких ці продукти будуть корисними для городника.

Приміром, ви помітили на плодах томатів ознаки фітофторозу. Не поспішайте бігти за порятунком у садовий магазин. Щоб урятувати плоди, потрібно стимулювати їхнє дозрівання. Для цього звичайно в літературі рекомендується підживити томати фосфорними та калійними добривами, хоча є спосіб набагато простіше.

ПОРАДА

Фітофтороз звичайно з'являється в дощову погоду або при надлишковому поливі. Якщо вкопати під кожний кущ обрізані пластикові пляшки і проводити полив через них, волога буде йти в землю і її надлишки не будуть осідати на листях томатів.

Зробіть міцний сольовий розчин (100 г солі на 1 л води) і обприскайте ним ушкоджені кущі томатів. У результаті цієї операції ріст рослин припиниться, листя пожовкне й обпаде й усі сили, що залишилися, підуть на визрівання плодів. Крім того, тонка сольова плівка, що утвориться на плодах після застосування розчину, зупинить поширення хвороби.

Щоб не вдаватися до таких екстремальних заходів можна провести профілактичну обробку томатів від грибкових інфекцій. З цією метою обприскайте кущики розчином кефіру, що перебродив (1 літр на відро води). Також непогано допоможе профілактична обробка томатів розчином йоду.

Ще одним народним засобом проти фітофторозу є настій часнику. Часник містить фітонциди, що вбивають спори цієї грибкової інфекції. Рецептів настою існує безліч, але смисл усіх їх один: береться певна кількість часнику, подрібнюється, заливається водою, якийсь час настоюється, потім робиться розчин і проводиться обприскування томатів або інших пасльонових.

Ось найшвидший рецепт: взяти часник і приготувати 150 грамів кашки. Для цього всього лише потрібно подрібнити на м'ясорубці кілька очищених головок. Розмішати часникову кашку у відрі води й залишити приблизно на годину. Настій розмішати, процідити і рясно обприскати кущі помідорів.

Але повернемося до солі. Вона може допомогти городнику і при інших проблемах. Так, якщо на початку літа підживити буряк розчином солі (30- 50 г на відро води), коренеплоди завжди будуть великими і солодкими. Таке підживлення проводиться, коли буряк підросте й у нього з'явиться 7-8 справжніх листочків. Сольовий розчин при цьому потрібно лити не під коренеплоди, а трохи далі — на відстані 10 см, зробивши невеликі борозенки.

ПОРАДА

Щоб столовий буряк був солодким, не перетримуйте його на грядці. Збирайте буряк на зберігання приблизно в однаковий час із картоплею. Кормовий можна збирати пізніше.

А от з палею боротися нам допоможе цукор. Приготуйте густий цукровий сироп. Розлийте по трохи в пластикові пляшки і додайте по щіпці дріжджів. Обв'яжіть горлечка одним шаром бинта і прикопайте пляшки навколо грядок, які хочете захистити від шкідника. Горлечка пляшок повинні трохи визирати із ґрунту. Коли сироп почне бродити, паля почує запах і попадеться у вашу пляшкову пастку.

У дощову погоду частенько городникам досаждають слимаки. Вони псують листя і ягоди садової суниці, розносять сіру гниль та інші хвороби. Розбійничають шкідники, як правило, увечері, уночі або рано вранці. Вдень же вони «відпочивають» де-небудь у притінку: під дошками, у густій траві. Посипте місця скупчення слимаків сухою гірчицею.

Ви напевно вже підкопуєте картоплю. І приблизно знаєте, якого врожаю можна чекати цього року. Якщо він за вашимирозрахунками буде невеликий, зробіть майбутнього року так. Підготувавши часниковий розчин (1 кг товченого часнику на 10 л води), потримайте в ньому посадковий матеріал близько 8 годин. Це дозволить, по-перше, знезаразити насіння, а по-друге, стимулювати ріст картоплі в майбутньому. Досвідчені городники стверджують, що така обробка збільшує врожай на 30, а то й на всі 50 відсотків.

Джерело