Жителі Рівненщини повинні розуміти, що варто не лише примножувати історичну спадщину, а ще й берегти, рятувати й доносити до нащадків усе те, чим сьогодні багатий наш регіон.

Такою була головна тема круглого столу «Єврейська спадщина Рівне нщини», що відбувся в Рівне нській ОДА під керівництвом заступника голови ОДА Світлани Богатирчук-Кривко.

Серед учасників засідання - заступник Рівне нського міського голови Олексій Хмилецький, правоохоронці та силовики, музейники, члени Громадської ради при облдержадміністрації, представники міської громадської організації «Рівне нська єврейська громада».

У роки Другої світової війни на території Рівне нщини нацистами було знищено понад 95 тисяч громадян єврейської національності. Відтак існує близько сотні місць масових розстрілів та поховань євреїв. Головним символом Голокосту в області є урочище «Сосонки» у Рівному, де поховано близько 20 тисяч євреїв.

Як зазначила заступник голови ОДА, великого негативного суспільного резонансу в Україні набувають факти вандалізму щодо національних пам’яток, місць поховання євреїв, а також конфлікти на національному ґрунті. Це характерно не лише для нашої області. Однак, на Рівне нщині зафіксовані 3 випадки вандалізму: два в урочищі Сосонки, а наприкінці квітня в Острозі було розгромлено молитовну капличку на могилі рабина Магарша. Це може слугувати також елементом дискредитації України на міжнародному рівні.

«Варто шанобливо та з повагою ставитись до скорботних меморіалів, без збереження архітектурні пам’ятки залишаються лише камінням. А без спільних зусиль зі збереження пам’яток історії – все зведеться до нуля. Наше завдання – напрацювати першочергові кроки, котрі треба зробити на теренах області, і зокрема в Рівному, щоб у подальшому не допустити випадків вандалізму», – говорить Світлана Богатирчук-Кривко.

Учасники зібрання обговорили усі можливі варіанти збереження єврейських архітектурних пам'яток: проведення поточних ремонтів верхньої ділянки меморіального комплексу «Сосонки» і його реконструкції, встановлення відео обладнання для забезпечення правопорядку. Також наголосили на необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, щоб виховувати толерантність та запобігти ксенофобським діям.