Запобігти загибелі могла б заборона від сільської ради на обробку полів пестицидами. Але чи може сільська рада приймати такі рішення?

Як уже повідомляв Перший місцевий, у середині липня на пасіці у селі Радиславка, що у Рівне нському районі, загинуло більше 70 бджолинних сімей.

Голова спілки пасічників Рівного та Рівне нського району Богдан Лимар переконаний, що запобігти цьому цілком можна було. Мовляв, для цього Білокриницька сільська рада мала б прийняти рішення, яке вже діє у інших сільських радах.

- Сільська рада може лише рекомендувати, тому що законодавчі акти, які на даний час діють в Україні, не передбачають прямої заборони розпилювати пестициди авіаційним способом, - каже начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Рівне нській області Василь Тонконоженко. - Вони передбачають лише відповідні умови, в яких може здійснюватись авіаційна обробка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без цензури: Рівне нщина аграрна: проблеми та перспективи розвитку [ВІДЕО]

За словами Василя Тонконоженка, для того, щоб проводити обробку полів авіаційним методом, необхідно отримати певні дозволи: погодити паспорт аеродрому та карти обробки полів, де мають бути нанесені населені пункти, водойми та медоносні пасіки. Якщо відстань не витримана, такі карти не погоджуються, а отже, й обробка проводитись не може.

Авіацію можна застосовувати, якщо поле розташоване за 1 кілометр від населеного пункту, за 2 кілометри від відкритої водойми та 5 кілометрів від медоносної пасіки.

З початку року в головне управління Держпродспоживслужби надійшло 27 скарг на різноманітних сільськогосподарських виробників, які не дотримуються вимог при застосуванні пестицидів.