З моменту вибуху на Рівненському полігоні міномета "Молот" пройшло понад два тижні. Тоді, під час навчання, загинули троє військовослужбовців, ще дев'ять отримали поранення.

Через кілька днів після вибуху військова прокуратура спільно з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз провела слідчий експеримент. Тепер експерти КНДІСЕ проводять експертизу причин детонації "Молота".

Журналісти поспілкувались з директором Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександром Рувином, який допоміг пролити світло на трагедію і розібратися в передумовах для вибуху міномета.

За словами, пана Рувина, триває комплексна комісійна експертиза, яка включає вибухотехнічні, трасологічні, фізико-хімічні та військові дослідження. В основі даних досліджень - справність мінометів, мін та дії військовослужбовців.

Основою дослідження є метал, з якого вироблено міномет, всі вузли та агрегати, які відповідають його безпечній роботі; справність і відповідність нормам і технічним характеристикам самих мін; аналізуються дії військовослужбовців: техніка безпеки, правильність дій керівництва.

Олександр Рувин також говорить, що встановлено певні невідповідності між робочою - проектною документацією та фактичної конструкцією міномета. За попередніми даними, вони між собою відрізняються, зокрема, конструкцією запобіжника від подвійного заряджання.

Крім того, випробування проводилось проводили військові-строковики замість професійних випробувачів, ще й в темний період часу - під ранок. Під час вибуху, постріли робили на відкритому просторі, а розмір окопу, в якому був міномет, становив близько 30 сантиметрів. Міномети стояли на відстані набагато ближчій дозволеного. Командир батареї, загиблий, взагалі не повинен був там знаходитися.

Також є питання й до строку служби міномета, який спричинив трагедію й до умов зберігання боєприпасів.

У підсумку директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувин зазначив, що експерти його закладу докладуть усіх зусиль, щоб трагічні обставини були розслідувані в найкоротші терміни.

За матеріалом - UNN.