Проспав заняття чи не хочеш витрачати час на дорогу? Не біда. Вмикаєш комп’ютер удома, запускаєш програмку – і ти вже в аудиторії, розмовляєш з одногрупниками й навіть ходиш по кімнаті.

Роботів, які імітують присутність студентів, використовують у Мічиганському університеті у США. Уперше на своїх заняттях їх застосувала професорка Крістін Ґрінгау, яка викладає дискусійні семінари в магістрів. Вона ж побачила таких роботів на зустрічі випускників, інформує studway.

«Дехто приходить на заняття особисто, інші відвідують курс в онлайн. Раніше семінари були у формі відеоконференцій. Але використовувати роботів значно зручніше: завдяки їм відсутні студенти можуть мати “тіло”», – розповідає професорка.

Ось як це працює: онлайн-студенти й ті, які прийшли особисто, збираються в одному класі. У віддалених користувачів є програмне забезпечення на комп’ютері, за допомогою якого вони й керують роботами. Кожен андроїд може пересуватися по кімнаті й має вмонтований екран, який дозволяє бачити викладача й спілкуватися з іншими студентами.

Таку форму змішаного навчання впровадили ще у 2015 році. Починали зі стаціонарних комп’ютерів у класі.

Крістін Ґрінгау вважає, що ініціатива з робототехніки є першою у своєму роді. Вона й Бенджамін Ґлісон, доцент Університету штату Айова, дослідили, що залучення роботів позитивно впливає на навчальний процес. Також Крістін Ґрінгау вважає, що роботи значно спрощують освіту для студентів з інвалідністю.

«Під час звичайної відеоконференції онлайн-студенти відчувають відсутність зв’язку з тим, що відбувається в аудиторії. Їм здається, що вони постійно перебивають інших і не мають змоги бути залученими до розмови. Одногрупники та викладачі не приділяють їм індивідуальної уваги й не встановлюють зорового контакту, тому що за допомогою традиційних відеоконференцій важко зрозуміти, куди краще дивитися на онлайн-студентів. Знайти очима студента-робота значно простіше, це допомагає їм стати повноцінною частиною дискусії», – розповідає професорка.