Проведений (*11 липня*) слідчий експеримент показав, що розрив міномета "Молот" на Рівненському полігоні, внаслідок якого загинули 3 військовослужбовці, ще 9 зазнали поранень, стався через подвійне заряджання.

Про офіційну причину заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський під час засідання комітету з питань національної безпеки та оборони, присвяченого розгляду обставин інциденту на Рівне нському полігоні 6 липня, повідомляє "Укрінформ".

"Вчора ми провели додатково експеримент із залученням Київського інституту судових експертиз, безпосередньо прокуратури – прокуратури Західного регіону, Військової служби правопорядку, представників науково-дослідних структур", – розповів він.

За його ж словами при проведенні експерименту на полігоні зімітували практично всі події, які могли б статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали наступні результати:

"В ході подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномета були точно такі, як сталися 6 липня 2018 при подвійному заряджанні міномета", - сказав пан Павловський.

За словами генерала, в рамках експерименту було підірвано ще один міномет, цього разу з однією міною у стволі:

"Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було в ході подвійного заряджання, чи заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той же результат, який мали раніше, який мали в ході проведення слідчих експериментів, коли несанкціоновано міна вибухала через пошкоджений підривника безпосередньо у стволі міномета".

Раніше повідомлялось, що прокуратура розглядає три версії вибуху міномета "Молот" після проведення слідчого експерименту на Рівне нському полігоні.

Людський фактор - подвійне зарядження міномету, друга — неналежний стан міномету "Молот" і третя - неналежний стан міни, яка заряджалась.