Християнське свято Петрівки, 12 липня, любили українці в усі часи і намагалися дотримуватися прикмет свята. Однією з головних традицій на 12 липня був святковий стіл, до якого подавалися традиційні українські страви. Дізнайтеся, чим здавна пригощалися на Петра і Павла

Кулінарні традиції на Петра і Павла

Святом Петра закінчується Петрівський піст, який тривав протягом декількох тижнів. На Волині говорили: "Петрівка - на хліб катівка". У раціон вводили багато свіжої зелені, овочів, грибів, ягід. Варили зелений борщ, робили холодник (холодний борщ), голубці в молодому капустяному або виноградному листі.

Після посту на Петрівку рясно розговляються, різали домашнього кабанчика чи баранчика, птицю і готували з них різноманітні м'ясні страви, домашні ковбаси. До святкового столу подавали молоду картоплю з окропом, салати зі свіжих овочів, сир, яйця, молоко і вершкове масло.

У цей жаркий час особливо популярні були холодні перші страви і квас, солодкі страви і напої з ягід, кисіль з вишень.

Петро - покровитель рибного промислу, тому це свято рибалки вважають своїм, на столі повинні бути страви зі свіжої риби.

В Петрів день куми приходили в гості до хрещеників і з поклонами дарували їм пшеничні пироги.

Свати з боку дружини пригощали сватів чоловіка вечерею, а тещя на другий рік одруження приносили зятю сир з печі.

У селах влаштовували веселу братчину. Ставили широкі столи, розставляли всілякі святкові частування: смажене м'ясо, пироги, ковбаси, овочі, ягоди, прохолодні напої.

Насамперед, на столі повинен бути наваристий український борщ з молодих овочів, він так і називався «молодий борщ» - з буряка, моркви, капусти і зелені нового врожаю.

Одна з традиційних страв на Петра і Павла в Україні - Мандрики - випічка з сирного тіста. У різних регіонах Мандрики (мандрики, мандриги) випікалися за своїми рецептами, характерним для цієї області. Це могло бути печиво, пиріжки, пироги, пончики, булочки з ягодами, але основою тіста була пшенична мука, сир, яйця, масло. Повернувшись із церкви, роздавали їх діткам і пастухам, які пасли худобу.

Про Мандрика в українській історії існує така легенда. Мандриками - булочками - харчувалися святі апостоли, коли подорожували, мандрували, по світу. А одного разу Мандрика вкрала у апостолів зозуля і була покарана - вдавилася їм і не змогла більше кувати. Тому кажуть: «На Петра зозуля Мандриком вдавилася». І дійсно, за народними прикметами після Петра зозуля перестає кувати.

Почути кування зозулі після Петра вважалося поганим знаком, тому говорили: "Нехай зозуля кує до Петра, а на Петра ми її Мандрика вдавімо".

До святкового столу пекли млинці зі всілякими начинками: налисники (з сиром), з ягодами, м'ясом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Свято Петра і Павла - традиції та прикмети

Привітання зі святом Петра й Павла