Сьогодні, 10 червня, у Рівному пройшов прес-сніданок який влаштував Комітет виборців України. Про це повідомляє інформаційний ((http://cvu.com.ua/news/suddyam-na-rivnenshchini-ne-vistacha-zhitla-ale-zarplata-zrosta)(відділ РОГО КВУ.))

На заході розказали про посадовий оклад суддів місцевого загального суду, він сягає 16 тисяч гривень. Про доплати за вислугу років, перебування на адміністративній посаді, науковий ступінь, роботу, що передбачає доступ до державної таємниці.

Крім того, для суддів, які в рамках судової реформи вже пройшли або пройдуть кваліфікаційне оцінювання, ситуація поліпшується. Їх оклад зростає вдвічі і для людей у мантіях, які працюють у судах першої інстанції, в 2018 році становить вже трохи більше 35 000 гривень. Проте, після відрахувань до бюджету ця сума зменшиться.

«Не може голодний суддя, який живе на вулиці, бути абсолютно незалежним. В нього, як і в будь-якої людини, на утриманні, як правило, є родина. І, якщо в сім’ї виникають нагальні потреби чи проблеми, то його можуть підштовхнути до отримання неправомірної вигоди. Я не можу сказати, що судді міських і районних судів на сьогодні, в порівнянні з іншими громадянами, заробляють мало. Це було б нечесно», - вважає керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов.

Суддя, на відміну від інших, крім своєї роботи, не може за плату виконувати іншу. Виняток становить викладацька і наукова діяльність. Але таких небагато. Якщо ж говорити саме про суддів місцевих судів, то їх зарплата на сьогодні не співмірна з тим навантаженням, яке в них є. Нерідко наша держава обіцяє одну оплату праці, а фактично виплачує іншу. І судді, на рівні з іншими громадянами, теж вимушені звертатися за захистом своїх прав у суд.

Стосовно забезпечення житла, то тут є проблеми. ЧИ отримає суддя квартиру в тому місті де він працює - залежить від органу місцевого самоврядування.

За інформацією Територіального управління Державної судової адміністрації у Рівне нській області зараз в регіоні 20 суддів потребують поліпшення житлових умов. Існують і такі, хто судився з державою щодо допомоги в наданні житла.

З такою проблемою стикаються і судді Апеляційного суду Рівне нської області.

На початок проведення реформи там працювало 32 судді, тепер залишилось 15. Заступник голови Апеляційного суду Рівне нської області Степан Шимків говорить, що навантаження зростають. У 2017 році спостерігалось незначне скорочення справ, то сьогодні такого немає. Більше того, зараз з’явилася нова категорія справ - кредитні правочини, захист інтелектуальної власності, а також кримінальні справи, пов’язані з комп’ютерними технологіями.

На сьогодні, майже всі судді Апеляційного суду Рівне нської області вже пройшли кваліфікаційне оцінювання. І якщо раніше посадовий оклад становив приблизно 19 000 гривень, то після проходження оцінювання він зростає до 52 860 гривень. Це 30 прожиткових мінімумів. Сума більша, оскільки мова йде про суд другої інстанції.