На екрані улюбленого телефону з'явилася подряпина? Не поспішайте міняти екран або купувати новий телефон, існують прості методи видалити неглибокі подряпини самостійно. Пропонуємо добірку лайфхаків для реанімації будь-яких поверхонь своїми руками.

ПОВЕРХНІ ЗІ СКЛА

Часто з'являються невеликі подряпини на скляних поверхнях і видалити їх можна, наприклад, за допомогою звичайної білої зубної пасти.

Візьміть ватяний диск, видавіть на нього горошину пасти і круговими рухами втріть у подряпану скляну поверхню. Залишки зубної пасти зітріть м'якою бавовняною тканиною.

Також можна для видалення дрібних подряпин на склі використовувати звичайну рослинну олію або вазелін. Краплю олії (вазеліну) за допомогою ватяного диска втирайте в подряпану скляну поверхню, як би поліруйте. Результат: неглибокі подряпини вдасться замаскувати.

Для видалення дрібних подряпин на скляних поверхнях можна також самостійно зробити поліруючу пасту. Для цього в ємкість із невеликою кількістю води додайте харчову соду і перемішайте. Поліруюча паста готова. Далі за допомогою бавовняної тканини і приготовленої суміші пополіруйте подряпану поверхню.

ПОВЕРХНІ З ДЕРЕВА

На дерев'яних поверхнях можна самостійно видалити подряпини і неглибокі ушкодження, наприклад, за допомогою звичайного йоду з домашньої аптечки. Цей спосіб можна використовувати тільки для поверхонь із темного дерева. Розведіть йод з невеликою кількістю води й цим розчином обробіть подряпини. Якщо необхідно, ушкоджене місце покрийте спеціальним лаком.

Також позбутися подряпин на дерев'яних поверхнях допоможуть ядра волоських горіхів. Половиною ядра горіха натріть подряпане місце, через якийсь час оброблене місце стемніє. Пополіруйте його серветкою і покрийте безбарвним лаком.

Потріскану дерев'яну поверхню можна реставрувати за допомогою звичайного майонезу. На ушкоджені місця тонким шаром нанесіть ватяним диском майонез і залишіть сохнути на 2 дні. Тріщина практично зникне.

ПОВЕРХНІ ЗІ ШКІРИ

На шкіряних поверхнях часто з'являються неглибокі подряпини і їх можна видалити самостійно, наприклад, дитячою масажною олією або звичайною рослинною. На подряпину на виробі зі шкіри нанесіть краплю олії і ватяною вушною паличкою круговими рухами втріть і висушіть. Якщо подряпина трохи ще видна, тоді процедуру повторіть.

Також для видалення подряпин на шкіряних поверхнях використовуйте звичайний лак для нігтів. Важливо правильно підібрати колір лаку. Зубочисткою на ушкоджену поверхню нанесіть лак і висушіть.

Для усунення подряпин також можна використовувати спеціальний засіб – віск для шкіряних поверхонь. Але, його можна замінити і звичайним бджолиним воском, ефект буде однаковим. Розігрійте невеликий шматочок воску (свічі із бджолиного воску) і акуратно нанесіть на ушкоджену поверхню, пополіруйте бавовняною тканиною. Після цього візьміть крем для взуття необхідного кольору і зафарбуйте оброблене воском місце.

ПОВЕРХНІ З ПЛАСТИКУ

На пластикових поверхнях також з'являються подряпини й видалити їх можна за допомогою фена для сушіння волосся або ж будівельного фена. Направте фен на ушкоджену подряпану поверхню і увімкніть його. Через якийсь час подряпини на пластику від гарячого повітря почнуть розгладжуватися. Температуру можна регулювати - збільшувати або зменшувати. Після зникнення подряпин поверхню пополіруйте.

Для видалення подряпин також можна використовувати поліруючі аерозолі або олівці. Придбати їх можна в автомагазині. А далі слідувати інструкції, очистити поверхню від забруднення, нанести поліроль і тканиною пополірувати.

ПОВЕРХНІ З МЕТАЛУ

До таких поверхонь необхідно поставитися з обережністю, адже вони різноманітні і їх можна легко зіпсувати. Наприклад, ушкоджені ювелірні вироби (годинник, іконки та інше) краще довірити майстрам ювелірної майстерні.

А от на матовій нержавіючій поверхні подряпини можна видалити своїми руками, наприклад, за допомогою полірувального блоку для нігтів або звичайної відбілюючої зубної пасти. На подряпану металеву поверхню видавіть горошину зубної пасти і серветкою з мікрофібри уздовж текстури нержавійки втирайте пасту. Залишки пасти протріть вологою ганчіркою.

Пам'ятайте, що перераховані вище способи допоможуть упоратися з неглибокими подряпинами й ушкодженнями.

Джерело