У сезон відпусток спостерігається збільшення кількості бажаючих отримати біометричний паспортгромадянина України для виїзду за кордон.

Аби уникнути зайвого клопоту та з урахуванням звернень, варто скористатися порадами фахівців Управління ДМС України в Рівне нській області.

Чинний паспорт старого зразка дозволяє виїжджати до країн з безвізовим режимом в`їзду, до інших – за наявності візи. Біометричний паспорт необхідно оформлювати плануючи поїзду до Європи. Якщо у небіометричному документі наявна віза для відвідування країн Шенгенської угоди – потреби оформлювати біометричний паспорт немає.

Варто зауважити, що досить часто з питання оформлення біометричного закордонного паспорта до підрозділів міграційної служби звертаються громадяни, які вже мають на руках такий документ з наміром обміняти його на документ у формі пластикової карти.

Id-картка – це паспортний документ нового зразка, який видається громадянам України замість внутрішнього паперового аналога зразка 1994 року і є паспортом громадянина України. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон і надалі видається у формі книжечки. Візуально зрозуміти, що документ є біометричним допоможе наявність під написом UKRAINE PASSPORT на обкладинці паспорта золотистого тиснення у вигляді мікросхеми.

Якщо Ви вже є власником паспорта громадянина України у формі id-картки і маєте намір відвідати Турецьку Республіку, оформляти паспорт громадянина України для виїзду за кордон не потрібно. З 1 червня 2017 року між Україною та Туреччиною діє Угода про умови взаємних поїздок для громадян цих двох країн. Дана Угода передбачає взаємні поїздки громадян України та Турецької Республіки за внутрішніми паспортами (Id-картками).

Закордонні паспорти зразка 2015 року з безконтактним електронним носієм, так звані «біометричні», дозволяють їх власникам здійснювати туристичні, гостьові поїздки та подорожі без оформлення віз до країн ЄС: Австрії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Греції, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції й ще ряд інших країн.

Нагадаємо, за рік безвізу Рівне нською міграційною службою оформлено 157 618 закордонних паспортів. А це вдвічі більше за аналогічний період перед введенням безвізового перетину кордону.

За інформацією УДМС України в Рівне нській області.