Сьогодні, (*6 липня*), в Рівненській обласні раді відбулась зустріч Голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) - (*Володимира Ставнюка*) з провідними бізнесменами Рівненщини.

Зустріч було розпочато хвилиною мовчання у пам'ять про загиблих на Рівне нському полігоні.

На початку конференції пан Ставнюк розповів всім присутнім про ДІФКУ всім присутнім:

"Створення державної інноваційної фінансової кредитної установи передбачено двома законами України, це законом про інноваційну діяльність та законом про інвестиційну діяльність. Законом так і сказано, що держава створює установу, задача якої залучення іноземних та вітчизняних коштів для фінансування бізнесу в Україні. Це виводить нас із підпілля фінансового регулятора НБУ.".



pic

Засновником установи виступає Кабінет міністрів України, а діє у сфері міністерства економічного розвитку торгівлі України. Вона надає послуги кредитування, надання гарантій та передачі обладнання у лізинг.

Стратегічні напрямки, які передбачені кабміном для ДІФКУ - це енергетика, енергетична ефективність, сільське господарство, авіаційно-космічна галузь, IT та важке машинобудування.

За період існування було профінансовано більше 250 млн доларів. На Рівне нщину було виділено - 50 млн доларів на різні галузі: харчова промисловість, військова, будівельна, сільське господарство.

"Наразі у нас є інтернет сторінка, де будь-який бізнес може надати інформацію по своїй ідеї, для пошуку іноземних інвесторів. Ми інформацію сегментуємо і надаємо іноземним партнерам по всьому світу. Головна проблема при залученні іноземного інвестора, це те що Україна наразі немає сталого кредитного рейтингу." - розказав пан Ставнюк.

Після презентації Державної інноваційної фінансово-кредитної установи він розповів про нову програму підтримки винахідників.

"Держава повертається обличчям до наших "мрійників". Тепер ідеї, стартапи інженерів або лаборантів які працюють на підприємстві будуть підтримані. Буде створена конкурсна комісія та видалені кошти (100 мільйонів гривень) для розвитку інноваційних ідей."

Порядок підтримки буде наступний: на портал винахідники можуть подати свій проект, ідея проходить конкурсний відбір, якщо вона підтримується комісією - то буде фінансована.

"На вході ми маємо ідею - на виході юридичну установу, де 2 відсотки ми залишаємо за собою корпоративних прав. Маємо лабораторні дослідження та запатентований продукт." - підсумував Голови правління ДІФКУ.



pic



pic



pic