В річницю найбільшої в історії кібератаки українські спецслужби запевняють, що досвід враховано.

Наприкінці червня 2017 всі регіони України зазнали наймасштабнішої кібератаки від вірусу Petya.A, яка завдала шкоди українським компаніям та банкам. Серед компаній, які постраждали: “Ощадбанк” і “Укргазбанк”, Укрзалізниця, міжнародні аеропорти “Київ” і “Бориспіль”, Укрпошта, Київський метрополітен та Чорнобильська атомна електростанція. Нашу область вірус також не оминув. У Рівному не працювали деякі банки, були проблеми в гіпермаркетах, а Нова Пошта не могла ні видати, ні прийняти посилки.

Річницю наймасштабнішої в історії України кібератаки, державні структури — і РНБО, і кіберполіція, і СБУ - не забули.

Кажуть, що в Україні питання про кібербезпеку завжди актуальне, а українська система кіберзахисту досягла високого, європейського рівня.

“Якщо говорити про кіберзагрози, то ми зробили серйозний ривок, щоб забезпечити Україну в цьому напрямку. Створений два роки тому при РНБО Національний координаційний центр кібербезпеки у відповідь на масштабні атаки, які нанесли мільярдні збитки країні, досить ефективно реалізує основні засади прийнятої нами стратегії кібербезпеки. В країні створений захисний контур, який вже витримав кілька потужних атак”, – зазначив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Але заяву пана Турчинова багато хто розкритикував. У соціальних мережах кажуть, що ніякої системи в Україні досі не створено і взагалі незрозуміло, хто за кібербезпеку в державі відповідає.

Тому виникло питання, чи має Україна якісну систему протидії кібератакам і як вона виглядає?

5 жовтня 2017 року прийняли закон “Про основні засади забезпечення кібербезпеки України”, який вступив в дію лише 9 травня 2018 року. Це основний документ, який регулює сферу кіберзахисту в країні та створює державну систему кіберзахисту.

Закон розподіляє функції між правоохоронцями та спецслужбами. Він також передбачає створення Державного центру кіберзахисту.

Наскільки дієвою є система кіберзахисту, яка передбачена законом – поки що невідомо: поки що в Україні не було таких масштабних атак.

Проте, ледь не щомісяця з’являються новини від Нацполіції та СБУ щодо попередження кібератак. Останній випадок стався напередодні Дня Конституції. Про нього повідомив голова Кіберполіції України Сергій Демедюк.

Про власний кіберзахист також не треба забувати, особливо власникам підприємств та організацій, які не входять до переліку об’єктів стратегічної інфраструктури. А найважливіше, про кіберзахист не можна забувати і пересічним громадянам. Захист від кіберзагроз тепер стосується кожного.