Медзаклади області вже з липня фінансуватимуться по-новому.

Це комунальні некомерційні районні центри первинної медико-санітарної допомоги – Рівне нський, Здолбунівський, Гощанський та Зарічненський.

На прикладі цих центрів впроваджуватимуть принцип «гроші ходять за пацієнтом».

Тобто ті підприємства, які уклали угоди з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримають фінансування за новою моделлю, відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цих закладів.

Нагадаємо, створення таких установ передбачено медреформою, яка передбачає зміну системи фінансування медзакладів первинної допомоги – поліклінік та амбулаторій.

Решта медичних закладів матимуть можливість подати заявку на укладення договору із НСЗУ під час «другої хвилі» підписання договорів, що буде оголошено вже наприкінці липня.

Нагадаємо, щоб підписати договір та отримати фінансування по–новому, медзаклади повинні стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я, підписати декларації з пацієнтами та мати устаткування відповідно до табеля оснащення. Цього року комунальні заклади матимуть можливість перейти на нову модель фінансування тричі – у липні, жовтні та наприкінці грудня.

А загалом в області до електронної системи охорони здоров’я підключено 44 медзаклади, 635 лікарів зареєстровано у системі. Наразі на Рівне нщині підписано майже 360 тисяч декларацій, що становить третину усіх жителів Рівне нщини. Нагадуємо, підписання декларацій з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом триває.