20 червня в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №6/2018 був опублікований новий ДБН В.2.2-4-2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти», який, зокрема, дозволяє розміщення у житлових будинках вбудованих і вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів.

Про це пише кореспондент телеканалу "Рівне 1" з посиланням на Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

«Сьогодні, на жаль, є проблема, коли не вистачає дитячих садків. Особливо у великих містах, де центральні райони ущільняються і часто не вистачає місця для розміщення великих окремих дитячих садків. Тому темпи житлового будівництва перевищують розвиток такої соціальної інфраструктури і потрібно цю ситуацію вирівнювати. Зараз для комфорту людей ми у ДБН щодо дошкільних навчальних закладів прописали норму, що дозволяє проектувати невеликі вбудовані та вбудовано-прибудовані дитсадки на перших поверхах житлових будівель», — сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Парцхаладзе підкреслив, що ці невеликі дитсадки будуть зручними для батьків і дітей.

При розміщенні таких дитсадків повинні обов’язково враховуватися необхідні пожежні вимоги щодо проектування дошкільних навчальних закладів, а також відповідні норми ДБН щодо житлових будинків. Крім цього, земельна ділянка такого навчального закладу повинна бути відокремлена огорожею і зеленими насадженнями від прибудинкової території житлового будинку. Організація та озеленення групових майданчиків, інсоляція та освітленість приміщень вбудовано-прибудованого і вбудованого дошкільного закладу має відповідати вимогам ДБН щодо захисту територій і будинків від шуму та вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого МОЗ.

Відповідно до нового ДБН, розміщення дошкільних навчальних закладів допускається у вигляді:

— вбудованих приміщень груп короткотривалого (до 4-х годин) перебування дітей дошкільного віку у 1-2 поверхи житлових будинків;

— вбудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитсадків) місткістю до 80 місць (2-4 групи) у 1-2 поверхи житлових будинків;

— вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп) у 1-2 поверхи житлових будинків;

— прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.

Крім цього, у новому ДБН щодо дошкільних навчальних закладів вводиться низка змін для покращення комфорту та безпеки дітей. Зокрема, це стосується обов’язкового облаштування інклюзивного простору в приміщеннях та впровадження енергозберігаючих технологій і матеріалів.

Новий ДБН вступає в силу з 1 жовтня 2018 року. Повний текст оновленого ДБН розміщено на сайті Мінрегіону за посиланням: http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2018/06/V224IB.pdf-….pdf.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

pic



pic



pic