Вже не новинкою в Рівному стали USB-зарядки в громадських місцях. Вони з'єднуються з гаджетом через USB-порт та таким чином підзаряджають телефон. Але чи безпечне таке з'єднання?

Експерти з кібербезпеки компанії Authentic8 визнали зарядку смартфонів в громадських місцях - небезпечною.

За їх словами, в публічному місці можна встановити "зламаний" зарядний пристрій, який буде викрадати особисті дані, а "рятівна" зарядка може обернутися втратою цінної інформації.

Шнур зарядки смартфонів також використовується для передачі даних на інші пристрої. Наприклад, саме таким чином, при підключенні телефона до комп'ютера, ви можете завантажувати на ПК фотографії з телефону. Через шнур зловмисники можуть зібрати дані з електронної пошти користувача, текстові повідомлення, фотографії, контакти.

Такий спосіб крадіжки особистих даних виявили п'ять років тому: його назвали juice jacking. У минулому році експерти наочно продемонстрували викрадені дані, отримані за допомогою зарядного шнура. Але, незважаючи на ризики, багато користувачів продовжують користуватися громадськими зарядками.

Експерти рекомендують використовувати для зарядки власні зовнішні акумулятори (Power Bank), або купити USB-кабелі, що не мають можливості передачі даних.