Не тільки окремих сімей, а й суспільства загалом. Проблема дитячої агресії розввається і торкається чи не кожного. Спалахи люті та бажання руйнувати, провокують батьків ізолювати дитину або ж відсторонити від зайвого спілкування із однолітками. (*Але що робити, аби попередити такі прояви характеру та особистості? Читайте далі.*)

∗ Ні - сваркам при дитині
Якщо ви розумієте, що з будь-ким із домашніх у вас починають кипіти пристрасті, проведіть бесіду за закритими дверима. Шукайте способи, аби сімейні конфлікти не відображалися на дітях.



pic

∗Діліться досвідом
Розповідайте, як ви справляєтеся зі схожими ситуаціями зараз і як робили це в її віці. Не знецінюйте їхні проблеми, не називайте їх "дурними". Це може ще сильніше озлобити.



pic

∗Задушевні розмови
Не намагайтеся будувати діалог у момент емоційного сплеску. Дайте дитині "охолонути" і тільки потім обговоріть ситуацію, проговоріть причини та наслідки, поясніть, як боротися з емоціями в такі моменти.

∗Будьте спокійні.
Не впадайте у стан злості разом із малюком. Вам важливо показати свою присутність і участь, а не застосувати силу і фізичні покарання.



pic

∗Дайте дитині свободу.
Кожній людині необхідно мати особистий простір, обов'язки, правила і можливості вирішувати завдання самостійно. Радьте, обговорюйте, діліться, але не намагайтеся "спростити життя" дитини, зваливши на себе всю відповідальність за її рішення.

ДЖЕРЕЛО