З 1 липня на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Березове» Луцького прикордонного загону, що у Рокитнівському районі Рівненщини, розпочнеться (*сезонний пропуск громадян для збору дикоросів.*)

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Збір проходитиме у два етапи: перший - для збору чорниці з 1 липня по 10 серпня і другий – для збору журавлини з 01 вересня по 15 листопада 2018 року.

Щороку, для збору ягід та грибів залучається велика кількість жителів прикордоння, включаючи неповнолітніх. Тому, для стабілізації обстановки в прикордонних зонах та запобігання масовим порушенням між прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуск місцевих мешканців для збору дикоросів.

Таким чином, жителі 12 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівне нської області матимуть можливість законно перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь. Оформлення громадян буде здійснюватися для збору чорниці у трьох тимчасових місцях пропуску «Познань», «Березове» та «Дроздинь». Для збору чорниці для збору чорниці з 06:00 до 22:00, а в період збору журавлини – з 08.00 до 20.00.

Минулого року понад 21 тисячі місцевих жителів скористались спрощеним пропуском, але були й порушники. Протягом всього сезону збору дикоросів понад тисячу дорослих та понад 200 дітей намагались скоротити шлях та перетинали держрубіж поза пунктами пропуску.

Крім того, білоруськими прикордонниками було затримано 50 осіб, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення прикордонного законодавства та скасовано перепустки на територію Поліського лісгоспу Республіки Білорусь на весь період збору дикоросів.

З 29 квітня 2018 року набрав чинність Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави», який кардинально змінює правове поле щодо адміністративного провадження у прикордонній сфері. Зокрема за вчинення злісної непокори законним вимогам прикордонного наряду відтепер штраф становить від 850 до 3,4 тисячі гривень. А за незаконне перетинання державного кордону правопорушнику доведеться сплатити від 3,4 до 13,6 тисячі гривень.

pic



pic