Вже з 1 липня первинна ланка медичної допомоги працюватиме по-новому. Це неодноразово зазначала в.о. міністра охорони здоров'я Ульяна Супрун.

Та чи отримуватимуть допомогу жителі, які не встигли підписати декларацію з лікарем?

Пані Супрун запевняє що так. Українці й надалі отримуватимуть медичну допомогу у будь-якому закладі охорони здоров'я незалежно від того встигли вони обрати сімейного лікаря, чи ще продовжують його шукати.

Вона наголошує, що деякі заклади охорони здоров'я розповсюджують неправдиву інформацію, що з 1 липня, люди які не підписали декларацію з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, будуть отримувати лише невідкладну допомогу.

«Право на медичне обслуговування гарантується Конституцією та іншими законами Україн», - запевняє в.о. міністра охорони здоров'я.

Причиною таких повідомлень могла стати зміна системи фінансування для 149 медзакладів первинки, які вже уклали договори з Національною службою здоров'я України.

До кінця 2018 року медзаклади, що уклали угоди з НСЗУ, отримуватимуть кошти за двома механізмами.

За базовим тарифом 370 грн на людину на рік із застосуванням вікових коефіцієнтів — за пацієнтів, які підписали декларації. Додатково ці заклади отримуватимуть по 240 грн за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. Заклади охорони здоров'я, які лише готуються підписати договори з НСЗУ, у третьому кварталі отримуватимуть фінансування за принципом медичної субвенції.

Повний список медзакладів у Рівне нській області можна знайти на сайті Національної служби здоров'я України.

«Незалежно від механізму фінансування держава продовжує оплачувати медичне обслуговування КОЖНОГО українця - без медичної допомоги не залишиться ніхто», - додає пані Супрун.