Визначити людину з психопатією досить непросто, оскільки такі люди дуже виверткі і далекі від кінематографічних кліше. Справитися з завданням допоможе наука, а саме кілька досліджень, в яких були виявлені неочевидні риси, властиві психопатам.

У повсякденному розумінні психопат - це або витончений маніяк начебто Ганнібала Лектера, або людина, яка надмірно бурхливо (для когось - неадекватно) висловлює свої емоції. Насправді все, звичайно, куди складніше.

Психопат може здаватися цілком нормальною, навіть чарівною людиною. І далеко не завжди його поведінка асоціальна - навпаки, він може бути шанованим і успішним професіоналом. Ну хіба що злегка безстрашним (хоча як домогтися успіху без сміливості?)

Але в той же час йому властиві такі риси, як знижена здатність до співчуття і жаль, брехливість, егоцентризм і поверховість емоційних реакцій. Цей набір якостей перетворює психопата в безжального маніпулятора.

Тому так складно буває визначити, хто перед нами: чарівний чоловік,який наполегливою працею досяг кар'єрних висот, або ж підступний інтриган. Останні дослідження дають нам кілька підказок.

1. Професія

Згідно з даними анонімного опитування, проведеного психологом з Оксфордського університету Кевіном Даттон (Kevin Dutton), найчастіше психопати зустрічаються серед людей таких професій і посад:

генеральний директор;

адвокат;

спеціаліст з продажу;

хірург;

офіцер поліції;

священнослужитель;

шеф повар;

держслужбовець.

Звичайно, з цього не випливає, що кожен начальник або адвокат має розлад особистості. Швидше за все, на цих позиціях психопатам просто легше розкрити свій потенціал і досягти успіху.

До того ж варто враховувати, що опитування охоплювало лише жителів Великобританії і до чистоти проведення дослідження залишалися питання. Втім, побічно дані Даттона підтверджують заяву австралійського психолога Натана Брукса (Nathan Brooks). За його інформацією, частка психопатів серед австралійських топ-менеджерів складає 21%. Це дуже багато.

2. Надає перевагу ночі

Згідно дослідженню Creatures of the night: Chronotypes and the Dark Triad traits, опублікованому австралійськими вченими в 2013 році, психопати швидше сови, ніж жайворонки. Такий висновок був зроблений для всіх представників так званої темної тріади. До неї, крім психопатів, відносяться люди, яким притаманний нарцисизм і макіавеллізм.

Як пояснив один з дослідників Пітер Джонасон (Peter Jonason), представники «темної тріади», як і багато інших хижаків, краще темний час доби, коли інші сплять і стають більш беззахисними.

3. Не позіхає

Заразливість позіхання пов'язана з емпатією. Але психопати, як відомо, до неї не схильні. Тому вони з меншою ймовірністю почнуть позіхати вслід за кимось. Американське дослідження Contagious yawning and psychopathy, проведене в 2015 році, це повністю підтверджує.

4. Любить гірке

Дослідження Individual differences in bitter taste preferences are associated with antisocial personality traits, опубліковане в 2015 році, довело, що психопати і садисти люблять гірку їжу. Так що фанати тоніка і міцної чорної кави потрапляють під підозру.

5. І все-таки злочинець

Хоча вже було сказано, що далеко не всі психопати поводяться асоціально, все-таки серед злочинців їх частка значно вище. За різними оцінками, вона може становити більше 7% Psychopathy among prisoners in England and Wales, близько 15% Psychopathy / antisocial personality disorder conundrum або понад 20% Psychiatric morbidity among sentenced prisoners: prevalence study in Iran. З огляду на те, що приблизно 1% населення Землі має психопатичний розлад особистості, цифри виглядають переконливо.

Очевидно, це пов'язано з тим, що психопатам простіше нехтувати моральними нормами.

Висновок

Звичайно, наявність одного-двох ознак зі списку ще не свідчить про психопатію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як побороти страх і хвилювання перед співбесідою