Застудні, вірусні, алергічні та інші захворювання органів дихання вимагають негайного вжиття заходів. Якщо можна обійтися без серйозних препаратів пероральним шляхом, то найбільш швидкий і ефективний спосіб доставки лікарського засобу безпосередньо в уражену ділянку - використовувати ((https://med-magazin.ua/ua/cat_134.htm)(інгалятор)).

Такий метод більш щадний, оскільки на відміну від медикаментів, які потрапляючи в кров, підшлункову, печінку, нирки і можуть мати побічні дії, тому саме його рекомендують для лікування дітей. Прилад ефективний при ларингіті, трахеїті, бронхіті і цілій низці інших недуг, а також для їх профілактики, при перших ознаках застуди.

Типи інгаляторів

За принципом дії прилади бувають:

- сольові;

- парові;

- компресорні;

- мембранні (Mesh- технологія);

- ультразвукові.

Крім сольових, парових інгаляторів, в небулайзерах розчини перетворюються в аерозольні частинки за допомогою компресора, ультразвуку або електронно-сітчастої мембрани. Перетворюючись в холодний пар, препарати прямо надходять в проблемну ділянку, полегшується дихання. У кожного з типів приладів, які можна вибрати в med-magazin.ua, є свої переваги, але не кожен з них підходить при всіх захворюваннях, тому важливо ознайомитися з їх характеристиками.

Парові інгалятори

Всім знайомий «бабусин» метод лікування інгаляції над каструлею з парою. У випадку з паровим інгалятором це зручніше і безпечніше. У невелику ємність заливається масляний розчин або трав'яний настій - це перевага такого типу, оскільки в більшості небулайзерів їх застосування заборонено. Відбувається пом'якшення трахей, носоглотки, полегшується дихання. Мінус методу - вузький спектр застосовуваних препаратів, інгаляційних розчинів, оскільки при нагріванні вони втрачають лікувальні властивості, також не можна робити інгаляцію при температурі тіла вище 37,5ºС.

pic

Компресорні інгалятори

Небулайзери компресорного типу прості і надійні, виробляють частинки менше ніж 5 мкм, деякі з них з системою охолодження, що дозволяє тривалий час працювати без зупинки, роблячи інгаляції великій кількості хворих, тому часто їх застосовують у дитячих садках, медустановах і ін. В них можна використовувати будь-які засоби для небулайзерної терапії, в деяких моделях регулюється розмір часток. При виборі моделі для дитини краще віддати перевагу компактній моделі з безшумним компресором, щоб не налякати малюка.

pic

Меш-небулайзери

В електронно-сітчастих приладах застосовується низькочастотний метод розпилення ліків. Це кишенькові пристрої, що працюють від батарейок, в них можна використовувати, окрім будь-яких препаратів для небулайзерної терапії (гормональні, антибіотики), трав'яні відвари і ефіровмісткі розчини, що неприпустимо в інших моделях. Їх плюс - висока швидкість процедури, відсутність шуму, економна витрата ліків. Такі моделі часто використовують астматики. Мінус - висока вартість.



pic

Ультразвукові інгалятори

Перетворення рідких ліків в аерозоль здійснюється за рахунок ультразвуку. Прилад виробляє дрібні частинки, які легко досягають найглибших ділянок дихальних шляхів. Мінус - ультразвук руйнує багато ліків: антибіотики, кортикостероїди, гормональні та ін. Для інгаляцій застосовують дегазовану воду Боржомі, а також водні масляні розчини. Прилади мають безшумну роботу, невеликий розмір.

При виборі будь-якого типу приладів потрібно звертати увагу на розмір часток який вони виробляють, рівень шуму, тривалість гарантії і наявність сервісного центру в Вашому місті.