Обереги часто виступають в ролі подарунків або сувенірів, які дарують на новосілля або друзям іноземцям. Однак крім того, що це сувенір, оберіг є сильним, з енергетичної точки зору, предметом.

Обереги є невід'ємною частиною української культури, яка не втрачає своєї популярності і в наші часи. Вважається, що такі талісмани для будинку можуть захистити дім від злих духів і створити в ньому гармонію та порозуміння між членами сім'ї. Наші предки використовували різні підручні предмети, щоб виготовити обереги, наприклад, овочі, трави, мануфактуру.

Обереги з овочів

Найчастіше сушений перець, цибуля і часник вішали на кухні, в куточках. У народі вірили, що це допоможе захистити будинок від поганої енергетики. Однак через те, що ці овочі вже ввібрали в себе негатив, для приготування страв їх не використовували.

pic Підкова

Як говорить стародавня легенда, рис одного разу звернувся до коваля, щоб підкувати свої копита. Однак чоловік прикував темну силу за набійку до сараю над дверима. З тих пір рис вже не турбував жителів цього села, а підкова стала потужним оберегом від злих сил, дарувала щастя і удачу. У народі говорили, що темні сили ходять по колу. Таким чином, діставшись до одного кінця підкови, рис повертається назад не в силах створити зло.

Віник

Оберіг не тільки захищає будинок від поганого впливу, негативної енергії і заздрості, але і притягує удачу, багатство. Вінички прикрашали зернами, насінням, різними фігурками з глини. Цікаво, що якщо поставите віник мітелкою вгору, захистите себе від негативної енергії, а якщо мітелкою вниз - поліпшите фінансове становище.

Сушені пучки трав

Чарівні властивості різних трав давно відомі багатьом. Кожна рослина використовувалася для чогось конкретного, наприклад, для того, щоб захистити від недоброзичливців, використовували ялівець, для успіху - лавр, а з метою збагачення - лаванду і герань.

pic Лялька-мотанка

Ці ляльки символізують Берегиню. Існує більше 20 видів мотанок, серед яких Немовля, захищає новонароджених, Зерновушка привертає багатство, а кілька Нерозлучників створюють і зберігають єдність, розуміння, вірність, затишок і спокій в сімейному житті. Виготовляють мотанки вручну. Обереговий сенс закладений в саму суть ляльки-мотанки. В основі її голови - Сварга - рух благих (хороших) діянь людини до світу, небесний шлях, шлях до сходження, розвитку. Виток по спіралі, намотування нитки, тканини - не що інше, як витки, енергетично заряджені вихори. Дія, схожа з народженням, зростанням, примноженням. Як народжується і перетворюється всесвіт, так і лялька-мотанка з кожним рухом рук знаходить бажані риси, стаючи потужним оберегом від злих сил, нещастя, псування, хвороб, пристріту, побутових неприємностей.



pic Домовик

Домовик постає господарем будинку. Його вважали повноправним членом сім'ї: залишали йому їжу, приносили дари і навіть присвячували вірші. Наші предки вірили, що домовики володіють магічними силами і можуть допомогти всім мешканцям житла. Цей оберіг прийнято ставити в найтепліші куточки будинку, частіше десь у вітальні, оскільки домовики люблять тепло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як потрібно загадувати бажання, щоб вони здійснювалися

Як зробити ляльку мотанку - символ жіночої мудрості