У Міністерстві Охорони Здоров'я пропонують скасувати щорічні огляди для держслужбовців. Про це, на своїй сторінці у соціальній мережі повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я (*Уляна Супрун*).

За словами пані Супрун всі держслужбовці, починаючи з 2003 року, проходили щорічні медогляди у медзакладах, до яких приписана їхня установа. Під цей наказ підпадали спеціалісти Адміністрації Президента, Секретаріату ВРУ, апарату Кабміну, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, працівники місцевих державних адміністрацій.

"Хворий ти або здоровий - якщо працюєш на держслужбі - змушений раз на рік проходити всіх лікарів без розбору, без права вибору медзакладу та можливості відмовитися", - зазначила Супрун.

Також у своєму дописі вона наголошує про те, що специфіка роботи держслужбовця не потребує регулярного огляду здорових людей всіма можливими лікарями. Цей метод профілактики в принципі не визнається у розвинених країнах, де за станом здоров'я слідкує сімейний лікар, а профілактичні медогляди проводяться по групах ризику.

З якісного обстеження ці огляди, здебільшого, перетворюються на ходіння «за галочкою» від лікаря.
"Пропонуємо скасовувати цю процедуру. Держслужбовці, як і вся країна, мають включатися у зміни - самі обирати свого сімейного лікаря, регулярно та безоплатно його відвідувати, спілкуватися та отримувати рекомендації щодо необхідних для здоров'я і профілактики дій. По всій країні ми бачимо позитивні приклади, коли держслужбовці публічно підписують декларації з лікарями та заохочують інших", - наголосила Супрун.

Скасування цього наказу - один із необхідних кроків до руйнування системи розподілу на такі собі касти, коли службове становище визначає, в якій лікарні тобі лікуватися.