Сезон літніх ягід у розпалі і насолоджуватися можна на повну. Але ось цей "ягідний відрив" може не тільки наситити оганізм вітамніами. але й нашкодити здоров"ю. (*То ж скільки і як вживати вишень черешень - читайте далі.*)

Вишня і черешня – це рослини одного виду, і хоча їхні плоди мають багато спільного – у них також чимало відмінного. Дієтологи пояснюють, у чому різниця між улюбленими ягодами і який плід є кориснішим для нашого здоров'я.



pic

Ось як вживання ягід вишні впливає на організм людини:

- Позитивно впливає на роботу серця та стан судин.
- Знижує ризик утворення тромбів.
- Позитивно впливає на рівень кров'яного тиску.
- Допомагає в роботі нервової системі.
- Допомагає тримати в нормі рівень холестерину.
- Служить профілактикою простудних захворювань.
- Покращує травлення, перистальтику кишечника, допомагає при запорах.
- Позитивно впливає на стан волосся і нігтів.



pic

За словами лікарів, у черешні більше цукру, а от у вишні значно більшим є мінерально-вітамінний склад. І вишня, і черешня – низькокалорійні продукти. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність – 50-62 ккал. Саме вишня є чемпіоном за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів. Він дорівнює 22. У черешні він також низький – 25.

Також плоди вишні, особливо терпкі сорти, містять мелатонін – гормон, який нормалізує роботу ендокринної системи, підтримує холестерин в межах норми, має антидепресивну дію та покращує сон.



pic

Кому не можна їсти вишні:

1. Людям з хронічними захворюваннями травного тракту в період загострення; 2. При виразці або гастриті з підвищеною кислотністю; 3. Через високий вміст органічних кислот, вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі, тому після їжі краще прополоскати ротову порожнину.



pic

Черешня рекомендована людям з залізодефіцитною анемією, адже 100 г плодів містить 10% від добової норми заліза. Варто їсти черешню тим, хто страждає на дерматологічні захворювання. А косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами. Також у черешні підвищений вміст глюкози і фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишківнику.

Дієтологи наголошують, що рекомендована норма фруктів – 300 г на день.