Новий тренд «за екологію» активно поширюється не тільки в Європі, але й на Рівненщині.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Viber: Rivne1.tv

Яна Дішкант, громадська еко-активістка, вже 5 років носить сміття в пункти переробки.

«Моя мотивація, викидаючи сміття в контейнер біля будинку: ми не замислюємося, що десь за містом є величезне звалище, яке зростає з кожним днем. В нашому місті взагалі немає заводу з переробки. То раціонально сортувати сміття і здавати в пункти вторсировини - це реальна турбота про навколишнє середовище. Адже це так природно хотіти, щоб навколо було чисто», - каже вона.

На сайті Міністерства екології та природних ресурсів України є Інтерактивна карта сміттєзвалищ, яка не так давно поповнилась новим сервісом, який допомагає знайти найближчі пункти прийому вторинної сировини в Рівне нській області.

Всього в регіоні нараховується 18 пунктів прийому безпечних відходів, 9 з яких знаходиться в Рівному. ​

На карті також вказана класифікація відходів: макулатура, склобій, металобрухт, полімерні відходи, метали текстильні вторинні, металеві тари з під напоїв, гумові відходи, пластикові пляшки.

Щоб знайти необхідний об’єкт, потрібно під зображенням Інтерактивної мапи сміттєзвалищ знайти рядок "Шари" та обрати зі списку «Пункти прийому вторсировини». Позначення на карті змінять свій колір на синій. Тепер залишилося серед них обрати найближчий пункт прийому.

Сервіс дозволяє користувачам вносити корективи до розміщеної інформації у випадках, коли пункт приймання вторсировини не було виявлено за вказаною адресою або контактна інформація є неточною.

Крім того, користувачі мають можливість додавати інформацію про нові пункти приймання вторинної сировини, які з’явилися у їхньому населеному пункту, але не вказані на мапі.

Небезпечні відходи.

Енергозберігаючі лампи з ртуттю та ртутні термометри приймає ТзОВ «Еко-Хелп», що розташувалось на вул. Пересопницькій, 146 (2 поверх автошколи). За енергозберігаючі лампи доведеться заплатити від 8 грн, а за термометр – 24,67. Також на Інтерактивній карті сміттєзвалищ є розділ «Ліцензіати на поводження з небезпечними відходами», де є перелік всіх небезпечних відходів, які можна здати в Рівне нській області.

Нагадаємо, що КАТП 1728 в своїй угоді прописали, що з 2020 року переходять на двоконтейнерну систему, а згодом триконтейнерну, де буде жовтий, сірий та блакитний контейнери: у жовтому буде скло, у сірому - змішані відходи, у блакитному – вторинна сировина.